• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur får vi barnen att sova i sina sängar?

  Jag undrar hur man gör för att få sina barn att somna i sin egen säng och helst sova kvar där hela natten.

   

  Jag och min man har två söner, 4 och 6 år gamla. Den yngre somnar i sin egen säng men vaknar nästan varje natt och kommer in till oss.

   

  Den äldre har svårt att somna själv. Han vill att man ska ligga bredvid honom tills han somnat vilket tar ett bra tag. Gör man en ansats att lämna hans säng när man tror att han somnat vaknar han genast och ber att man ska stanna.

   

  Ganska ofta slutar det med att den som ligger bredvid honom själv somnar och blir liggande en stor del av kvällen som ju egentligen är den tid vi föräldrar vill ha för varandra.

   

  Även han kommer sedan in till oss på natten om han vaknar. Det händer inte varje natt, men ett par gånger i veckan. Även om både jag och min man tycker det är mysigt att ha barnen i sängen skulle vi vilja få sova ifred, för när en eller båda två ligger hos oss kan ingen av oss sova särskilt bra. Det blir varmt, trång och dessutom rör sig båda barnen mycket i sömnen.

   

  Vi har pratat mycket om att vi måste få ett slut på det här men vi vet inte hur man ska göra. Hur gör man och kan man få med barnen på projektet?

  Psykolog Liv Svirsky svarar:

  Du tar upp en situation som många barnfamiljer känner igen, både att barn vill ha sällskap när de somnar och att de kommer till föräldern/föräldrarna på natten. Om man vill att barn ska somna i sin egen säng finns några bra strategier.

   

  Du skriver att din son vill att ni ligger bredvid honom när han ska somna. Tala om för honom att ni ska sluta med det, men att ni istället ska sitta bredvid honom i hans säng. På så sätt är ni fortfarande nära honom men risken att ni somnar minskar och likaså att han vaknar när ni går upp från sängen.

   

  Nästa steg blir att sitta bredvid hans säng på en stol. Den stolen kan ni sedan successivt flytta allt närmare dörren, så att ni kanske till slut sitter utanför hans dörr när han somnar. Ni är fortfarande nära, men han får gradvis vänja sig vid att somna själv, inte bara ensam i sin säng utan till slut även ensam i sitt rum. Därifrån till att ni kan vara på andra ställen i huset brukar steget inte vara långt.

   

  Om er son är mörkrädd är det bra att ha en nattlampa i rummet som ger visst ljus utan att den stör sömnen.

   

  Man kan också tänka på att försöka göra sängen till en mysig plats där er son trivs och känner sig trygg.

   

  Nästa fråga handlar om hur man får barn att stanna i sin egen säng. För de allra flesta barn som kommer in till sina föräldrar har det blivit en vana, de gör det nästan på automatik. Det betyder att det blir väldigt svårt att få dem att själva, när de vaknar till på natten, komma på att de ska ligga kvar och försöka somna om. Istället gör de som de alltid gör, det vill säga går till mamma eller pappa.

   

  För att bryta den vanan måste något ändras och det ligger på föräldrarna. Det bästa brukar vara att man går tillbaka med barnet till det egna rummet om han/hon kommer in på natten, stoppar om det i sin egen säng och sedan går och lägger sig igen. Efter en tid kan man testa att tala om för barnet som kommer in på natten att han/hon ska gå tillbaka till sin egen säng. En del föräldrar tycker det är jobbigt att själva behöva stiga upp och gå med barnet in till sängen, men det är oftast en förutsättning, åtminstone i början. Det de allra flesta brukar märka när de gjort så ett tag är att barnet slutar att komma på natten, så den relativt korta tiden av obehag med att gå tillbaka brukar vara en god investering i det långa loppet.

   

  Alla barn är inte sugna på sådana förändringar, de ligger oftast mest i föräldrarnas intresse. Ett sätt att locka med barnet är att införa ett poängsystem, där barnet får poäng för varje kväll som han/hon somnar i egen säng eller sover kvar i egen säng. Ett annat sätt är att instifta en "tävling" där barnet tävlar med sig själv om att klara att somna eller sova kvar i egen säng så ofta som möjligt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!