• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Finns det något som kan dämpa mitt öronbrus?

  Jag har fått diagnosen "öppetstående örontrumpet". Har gjort datatomografi och den visade inte på något fel. Men finns det inte något som kan hjälpa till att dämpa detta öronbrus? Jag har bara fått svaret att försöka koppla bort hjärnan och tänka på annat.

  På kvällen är det jobbigast när det blir tyst och lugnt. Jag tycker inte att det hjälper med musik i bakgrunden, då är det svårt att koppla av från det ljudet. Jag är 65 år och är inte överviktig. Läste att det var vanligare att smala människor drabbas.
  Doktor Lennart Skoog svarar:
  Örontrumpeten är förbindelsen mellan svalget och mellanörat. Den är normalt stängd men öppnas i korta ögonblick när vi sväljer och gäspar så att trycket utjämnas. "Öppetstående örontrumpet", eller tuba aperta som betyder öppen trumpet på latin, innebär att örontrumpeten ständigt är öppen, vilket gör att man hör sin egen röst och sina andetag. Detta kan upplevas som mycket psykiskt besvärande, särskilt när det är tyst och man inte hör andra ljud i bakgrunden som dränker de egna ljuden. Du har utan framgång prövat med bakgrundsmusik men har du prövat lugn, meditativ musik eller en cd med härliga naturljud? Testa det!


  Tuba aperta är vanligare vid kraftig viktnedgång, sannolikt på grund av att fettvävnad försvinner även från bakre delen av näsan där örontrumpeten mynnar ut. Diagnosen kan vara något lurig för läkaren att ställa, eftersom trumhinnan ser normal ut och hörseln inte heller påverkas. Det enda man ser ibland som läkare är att trumhinnan rör sig lite grann i takt med andningen.

  Det finns ingen speciell behandling för detta, men många tycks bli hjälpta av att dricka mer vanligt vatten på dagen och på natten ligga plant eller lite ner med överkropp och huvud, om det går. Helst ska man inte heller använda slemhinneavsvällande medel (till exempel nässpray vid förkylning) eller vattendrivande medel eftersom det minskar örontrumpetens slutningsförmåga.

  I svårare fall kan man antingen erbjuda att sätta ett litet plaströr i trumhinnan som minskar ljudförstärkningen i mellanörat. Man håller också på att utveckla operationstekniker där man reparerar örontrumpetens mynning så att den inte står öppen lika mycket. Om du har svårt att vänja dig vid bruset, be vårdcentralsläkaren om en remiss till öronläkaren för diskussion! Har du redan varit hos en öronläkare kan du be om en ny tid där för ytterligare samråd.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!