Kan kvinnor behandlas med testosteron?

Jag har hört att man kan behandla kvinnor med manligt hormon, testosteron, stämmer detta? Gynekolog Kristina Billberg svarar: Testosteronbehandling av kvinnor förekommer men är än...

Jag har hört att man kan behandla kvinnor med manligt hormon, testosteron, stämmer detta?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Testosteronbehandling av kvinnor förekommer men är än så länge ganska ovanligt. Det finns bara ett testosteronpreparat som är avsett för kvinnor. Det heter Intrinsa och är ett plåster som man byter två gånger per vecka.

Det är godkänt för kvinnor som har en sexuell dysfunktion trots östrogenbehandling efter att ha fått bägge äggstockarna bortopererade. Tyvärr ingår inte detta plåster i läkemedelsförmånen så man får ingen rabatt varför det blir ganska dyrt att använda.

Testosteron bildas i testiklarna hos män och i äggstockarna och binjurarna hos kvinnor. Män har en mycket högre nivå av testosteron i blodet jämfört med kvinnor men det har visat sig att testosteron är viktigt för kvinnor också.

Man har på senare år funnit att det finns kvinnor som lider av testosteronbrist vilket medför trötthet, vitalitetsminskning, bristande sexuell lust och tillfredställelse samt minskande muskelstyrka och benmassa.

Orsaken kan vara minskad produktion av testosteron från äggstockarna eller försämrad funktion av binjurebarken. Ibland handlar det om biverkan till kortisonbehandling eller någon annan medicin.

Självklart minskar testosteronnivåerna drastiskt hos unga kvinnor som av något skäl får bägge sina äggstockar bortopererade. Hos de kvinnor som har symptom på och en bevisad testosteronbrist har man visat att testosterontillskott i kombination med östrogenterapi ger en förbättrad sexuell funktion. Däremot har det inte gått att visa effekt på välbefinnandet.

Man tror att testosteronbehandling av kvinnor med testosteronbrist skulle kunna förebygga eller behandla benskörhet, bygga upp muskulaturen och minska fettmassan. Det behövs dock fler studier för att bevisa detta.

En känd biverkning hos kvinnor som tar testosterontillskott är ökad behåring och akne. Det stora problemet är att det helt saknas långtidsstudier för testosteronbehandling av kvinnor varför man inte vet något alls om långtidseffekter eller risker på sikt. Sannolikt kommer det därför att dröja innan detta blir en mer vanligt förekommande behandling.

Scroll to Top