I 90-95 % av fallen räcker det med glutenfri diet för att läka tarmen och må bra. I stället för mat som innehåller våra vanliga sädesslag så bör du välja majs, ris, soja eller ev. bovete. Vid obehandlad glutenallergi i tunntarmen blir slemhinnan starkt inflammerad och irriterad och tappar sitt tarmludd så att den inte längre kan suga upp maten. Det betyder att du då blir onormalt trött, tappar i vikt och lider brist på näring, salter, vitaminer och spårämnen. Så småningom kan tillståndet bli allvarligt med nedsatt funktion i de flesta av kroppens organ. Onormal svullnad, kramper, blodbrist, blödningar och urkalkat skelett, liksom en speciell sorts lymfkörteltumör, är exempel på följdsjukdomar som kan uppträda efter lång tid med glutenallergi som ej kurerats med rätt diet. Men eftersom det finns andra sjukdomar som ibland kan likna glutenallergi och eftersom det händer att man någon gång råkar ut för flera olika åkommor samtidigt så är det säkrast att du kontaktar en läkare som är intresserad av tarmsjukdomar, om du inte mår bra.
