• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför får jag in luft i slidan?

  Ibland får jag luft i slidan som kommer ut som en prutt. Det är så pinsamt. En vanlig prutt kan man ju hålla tillbaka genom att knipa men inte den här sorten. Särskilt besvärligt blir det om jag sitter länge och reser mig upp. Vad kan detta bero på? Finns det något att göra så jag blir av med detta obehag?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Du behöver träffa en gynekolog för en undersökning. Det är också bra om du då kan berätta litet mer detaljerat om ditt problem. Är du under 21 år (på en del orter 25) kan du vända dig till en ungdomsmottagning där det finns både gynekolog, barnmorska och kurator och alla besök inklusive gynekologundersökning är kostnadsfria. I annat fall handlar det om ett vanligt gynekologbesök.

  Det kan finnas litet olika anledningar till ditt problem. Det måste åtminstone tillfälligt vara trångt i slidöppningen för att luften ska kunna stanna kvar inne i slidan. Du kan ha en mycket stark muskulatur i din bäckenbotten och en ovanligt kraftig knipförmåga. Är du gymnast eller ryttare? Det är nämligen ett par av de grupper av tjejer som utvecklar bäckenbottenmuskulaturen mer än andra. Du kan också ha ett litet slemhinneveck eller tunn ärrvävnad som ibland lägger sig för öppningen. Ytterligare anledningar kan finnas till ditt problem. Hur det ska hanteras beror givetvis på orsaken. Ett veck eller ärr kan lätt avhjälpas genom en mycket liten kirurgisk åtgärd. Alltför kraftig muskulatur i bäckenbotten betyder oftast ett antal besök hos sjukgymnast och mycket träning med avslappning.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!