10 tvättråd som gör dig till en mästertvättare

Trots att tvättmaskinen går varm hemma gör vi ofta misstag som skadar både miljö och kläder. Här är tipsen som gör dig till en mästertvättare.

Hur svårt kan det vara att tvätta i dagens moderna tvättmaskiner? En skopa tvättmedel, ett förinställt program – klart. Eller? Att tvätta så att plagg och textilier verkligen blir rena, inte slits mer än nödvändigt och samtidigt skonar miljön kräver noggrannhet.

Redan när vi häller i tvättmedlet blir det ofta fel. Enligt tvättexperten Cecilia Udekwu, teknisk produktchef på tvättmedelstillverkaren Via, doserar 80 procent av svenskarna fel mängd. För mycket eller för lite.

– Ofta beror det på att vi inte vet vilken maskinstorlek vi använder. Du kan ha flyttat från en bostad med en jättestor tvättmaskin till en bostad med en liten – eller tvärtom. Ändå fortsätter du att dosera som tidigare, säger hon.

Men det finns fler saker att tänka på. Bli en bättre tvättare med Icakurirens checklista.

1. Dosera rätt

Det finns ingen exakt dosering som fungerar vid varje tvätt. Det beror på hur smutsiga kläderna är, hur mycket vatten du använder, hur hårt vattnet är där du bor och om du tvättar i maskin eller för hand. 

Ta reda på hur stor din tvättmaskin är, kolla vattnets hårdhet på din kommuns hemsida och följ sedan anvisningarna på tvättmedelspaketet.

2. Kör en tom maskin då och då

Nyhetsrubriker om bakteriehärdar som frodas i tvättmaskinstrumman till följd av att många bara tvättar i lägre temperaturer är ingen skröna. Därför rekommenderar Cecilia Udekwu att man kör en tom tvättmaskin med tvättmedel i hög temperatur, gärna 90 grader, en gång i månaden för att få bort eventuella bakteriehärdar bakom trumman.

3. Rätt tvättmedel räddar yllekläderna

Ett pH-neutralt, icke-enzymatisk handtvättmedel utan blekmedel skonar ull och siden, som båda är naturfiber och uppbyggda av proteiner, precis som våra kroppar. Vanliga tvättmedel tar kål på svett och smutsfläckar, men används det till ylle- och sidenplagg förstörs fibrerna och minskar livslängden.

4. Sortera noga

Lägg ömtåliga material för sig, vittvätt för sig, samt ljusa och mörka färger för sig. Har du lite av en sort: Samla ihop till en full maskin eller handtvätta.

5. Handtvätt, special- eller basprogram?

Många är rädda för att slänga siden- och yllekläder i tvättmaskinen och i många fall har de rätt. Nya tvättmaskiner har särskilda program för dessa material, men handtvätt är alltid ett säkert kort. Moderna tvättmaskin-er har både bas- och specialprogram. Ska du tvätta ylle- eller sidenkläder i maskin bör du använda specialprogrammen för att inte riskera att skada de ömtåliga plaggen. 

Tvättar du jeans i särskilt jeansprogram tillsätter maskinen extra vatten och centrifugerar mjukare så att byxorna slits mindre. Har du inget sådant program – välj ett kortare tvättprogram (inte vittvätt som har hög centrifugering och rotation), dra ner på temperaturen och centrifugeringsvarven. Och oavsett tvättprogram, vänd jeansen ut och in.

6. Pulvertvättmedel eller flytande?

En fördel med flytande tvättmedel är att det löser upp sig lättare och börjar verka på smutsen direkt. Nackdelen är förstås att det är dyrare. 

7. Undvik sköljmedel

Naturskyddsföreningens rekommendation är att använda så lite sköljmedel som möjligt. Den aktiva substansen som gör kläderna mjuka bryts ned på samma sätt som tvätt-medel, men avstår man från sköljmedlet är det ändå mindre för reningsverk och natur att ta hand om. 

I torra och kalla klimat, som vårt, neutraliserar sköljmedlet negativa laddningar och minskar den statiska elektriciteten i kläderna. En del sportklädestillverkare avråder från sköljmedel för att det kan täppa till porer i funktionsmaterial. 

Cecilia Udekwu har dock inte sett någon studie som visar att funktionskläderna
fungerar sämre om de tvättats med sköljmedel.

8. Tvätta inte för ofta – eller för sällan

Vissa plagg slits mer än andra i tvätten. Exempelvis jeans bör du inte tvätta så fort du har använt dem. Det tunga materialet gör att tyget sliter sig självt i tvättmaskinen och sömmar och fickor blir förstörda. 

Å andra sidan är det ingen bra idé att lägga tröjan du svettats i tillbaka in i garderoben och tänka att lukten försvinner. För även om tröjan först luktar okej nästa gång du tar på den finns bakterierna kvar och börjar frodas av kroppsvärmen. Och lukten kommer tillbaka, ännu starkare. 

9. Inte för låg temperatur

Tvättar du i 40 grader istället för i 60 går det åt hälften så mycket energi. Men hårt smutsad tvätt, som handdukar, lakan och underkläder, riskerar att inte bli riktigt rena och bakteriefria i 40 grader. Cecilia Udekwu rekommenderar vittvättmedel i pulverform för en mer hygieniskt rent tvätt eftersom det innehåller blekmedel.

 – Tvättmedel som innehåller blekmedel är lite tuffare mot bakterier. Om någon har varit sjuk hemma är det också bra att köra på högre tvättemperatur för alla lakan och kläder för att döda bakterierna, säger Cecilia Udekwu.

10. Följ plaggets tvättråd

Kolla tvättråden när du sorterar nya kläder första gången. Finblusen ska kanske handtvättas, köras i 30 grader eller kemtvättas. Många menar att klädtillverkarna är onödigt försiktiga i sina rekommendationer, men Cecilia Udekwu råder ändå att följa dem.

– Kläderna kan ha en inre fodring i ett annat tyg än det övriga plagget. Fodringen kan krympa och göra att plagget inte kommer att sitta på rätt sätt. På ett färgglatt plagg kan färgerna flyta in i varandra om du tvättar på fel sätt. Särskilt om du klagar och lämnar tillbaka plagget måste du ha följt tillverkarens anvisningar.

10 tvättråd som gör dig till en mästertvättare
Skona miljön och dina kläder med hjälp av Icakurirens checklista. Foto: Bigstock
Vilken metod är bäst för att torka tvätt?

Inget är mer miljövänligt och skonsamt för kläder än att torka dem hängande. Fast många av oss är hänvisade till torkskåp och torktumlare – som drar mer el än tvättmaskinen.

– Men torktumlare och torkskåp med ny värmepumpsteknik drar hälften så mycket ström som gamla modeller, säger Helena Nilsson, handläggare på Energimyndigheten. 

Samtidigt slår hon hål på myten om att torktumlare sliter på kläderna. 

– Luddet är sånt som redan är löst i kläderna före torkning.

HÄNGA TVÄTT

+ Miljövänligt. Hänger du noggrant, till exempel skjortor på uppblåsbara galgar, behåller kläderna formen och du slipper att stryka. 

– Torkning kan ta lång tid. Risk för ständigt tvättbelamrat badrum.

TORKTUMLARE

+ Torkar snabbt och rymmer mycket tvätt.
Drar mindre el än torkskåp. Perfekt för dunkläder.

– Mindre miljövänligt än torkning på lina.

TORKSKÅP

+ Sliter inte på kläderna. Bra för att torka blöta kläder och skor du inte ska tvätta.

– Drar mer el, har längre torktid och klarar färre plagg åt gången än torktumlare.

Källa: Energimyndigheten, Naturskyddsföreningen, m fl

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top