Fantastiska dörrarna som hjälper äldre att hitta hem

Det började med att Marieke van Diepen ville piffa upp sin tråkiga ytterdörr till lägenheten. Tio år senare har hennes konstprojekt något oväntat utvecklats till ett hjälpmedel i vardagen för personer med demens.

2006 bodde holländska konststudenten Marieke van Diepen på en liten husbåt på floden Amstel i Amsterdam. En dag fick hon idén att hon skulle skapa illusionen av att dörrhålet in till hennes hem blockerades av en stor trave böcker och hon tryckte upp en slags fototapet som hon sen klistrade på husbåtens innerdörr.

Idén fortsatte och växa och när hon något år senare flyttade in i ett vanligt hyreshus blommade hennes idé ut. Hon tyckte det var trist att alla dörrar såg likadana ut. Så hon fotade av en dörr hon gillade och klistrade precis som på husbåten upp det tryckta alstret på sin egen dörr.

Under åren som följde fortsatte hennes fascination för vackra dörrar. Hon har fotat av tusentals på sina promenader genom staden och dörrdekorationerna har sen alltid funnits med i bakgrunden som ett hobbyprojekt. Fram tills nyligen, då en specifik händelse ledde till att hon startade företaget True Doors, som nu levererar måttbeställda dörrtapeter, antingen från Mariekes eget digra fotobibliotek, eller efter kundens eget önskemål.

 

 

Fantastiska dörrarna som hjälper äldre att hitta hem
Fru Arkesteijn, 95, på äldreboendet De Weidevogelhof är en av många som nu fått en personlig ytterdörr tack vare True Doors.
“Min far var snickare, så en trädörr passade mig. Dörrdekorationen har jag gjort själv av gamla cykeldäck”.

Våren 2014 blir Marieke så involverad i ett dokumentärprojekt där människor på ett äldreboende får välja utseende på sina ytterdörrar och också i videointervjuer får dela med sig av sina livshistorier. Det visade sig att de boende verkligen gillade sina nya, personliga, dörrar.

Det visade sig också att när boende som visade tecken på tidigt stadie av demens fick välja en dörr som de kände igen, kanske en port där de bott förut, så fick det positiva följder. Personernas minne stimulerades, de fick hjälp med orienteringen,vilket gjorde att de hade lättare att hitta hem i en miljö där de kanske inte annars kände sig så hemma.

Läs mer om projektet på truedoors.com

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top