Kolloidalt silver – undermedel eller bluff?

Kolloidalt silver påstås vara verksamt mot såväl cancer som alzheimer. Men det som egentligen är en vattenreningsprodukt och förbjudet som läkemedel döms ut av medicinska experter.

Kolloidalt silver säljs i vissa hälsokostaffärer och i nätbutiker. Att flera kunder är nöjda kan man läsa på en av nätbutikernas hemsida: 

“Guds vatten. Bra för allt.”  “Hjälpte mot borrelia. Och har fått bättre hy.” 

Förespråkarna menar att kolloidalt silver är ett undermedel bland annat mot cancer, ebola och malaria, och gör gällande att “silverbrist” kan få allvarliga konsekvenser. 

Men myndigheterna och den medicinska expertisen hävdar motsatsen. Kolloidalt silver får inte längre ingå i kosttillskott eftersom Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, inte har kunnat utvärdera om det är säkert att konsumera. 

– Numera marknadsförs och säljs kolloidalt silver därför som “vattenreningsprodukt” av företag som tidigare sålde det som kosttillskott. När silvret används i en vattenreningsprodukt betraktas det nämligen som ett desinfektionsmedel, och vissa företag försöker på så vis kringgå förbudet, säger Martin Burman, apotekare och utredare vid
Läkemedelsverket. 

Ingen vetenskap bakom

Det finns flera produkter med kolloidalt silver på marknaden, det är alltså inte förbjudet i sig. Men det får varken säljas som livsmedel eller läkemedel i Sverige. För att få sälja läkemedel krävs ett godkännande, som i sin tur bygger på en vetenskaplig och oberoende utvärdering av läkemedlets effekt och säkerhet. Läkemedelsverket underkänner att det görs medicinska påståenden om produkter som inte är godkända som läkemedel. 

– Om man påstår att kolloidalt silver hjälper mot medicinska diagnoser – och i det här fallet är det ju inte vilka diagnoser som helst, utan cancer, alzheimer och ebola – då förkastar Läkemedelsverket det. Det finns ingen vetenskap bakom sådana påståenden, och då finns det heller inget stöd för sådan marknadsföring, säger Martin Burman.

Hanna Karlsson, toxikolog som forskar på silvernanopartiklar vid Karolinska institutet, håller med.  

– Jag har inte hittat några vetenskapliga belägg i internationell litteratur för att kolloidalt silver, som intas som dryck, har en medicinsk effekt, säger hon. 

Hennes egen forskning på odlade celler visar att silvernanopartiklarna kan få celler att sluta dela sig, vilket är en effekt man vill åstadkomma vad gäller just cancerceller. 

– Men i så fall måste man åt höga koncentrationer inne i cellerna, och därmed har det knappast någon betydelse att man dricker kolloidalt silver, säger Hanna Karlsson och fortsätter: 

– Det är möjligt att man i framtiden skulle kunna använda silver lokalt i tumören, om inte annat för att förhöja effekt av strålning eller av andra cellgifter. Men vi är inte alls där ännu. 

Hanna Karlsson hänvisar till en studie där forskarna aktivt låtit människor dricka kolloidalt silver. Silvret var inte giftigt i de låga doser som testades. 

– Utifrån denna studie verkar det alltså inte vara någon direkt fara att dricka lite silver under kort tid. Argyri, att huden färgas gråblå, är förstås en risk, men då krävs relativt stora mängder. Att dricka kolloidalt silver är framför allt onödigt, dessutom vet man inte så mycket om långtids-effekterna, säger hon. 

Känner sig hotade

Anders Sultan är grundare och vd på Ion Silver AB, som saluför kolloidalt silver:

– Vi trampar uppenbarligen på många ömma tår. Det var ju läkemedelsindustrin som själva uppfann kolloidalt silver på 1880-talet. Det var en godkänd medicin för invärtes bruk fram till 1947 i Sverige. Än i dag är kolloidalt silver godkänt som kosttillskott i USA. Mängder av vetenskapliga studier talar till silvrets fördel, och det känner sig forskare och myndigheter hotade av. Många av kritikerna har ekonomiska intressen i att motarbeta silvret, säger han. 

Du har ju också ekonomiska intressen?

– Ja, visst har jag det. Men min drivkraft är inte ekonomisk, utan att jag vet att kolloidalt silver skulle kunna hjälpa samhället och människor. 

Varför är det så högt tonläge på Facebookgrupper och i olika forum – ni framstår ju som rättshaverister?

– Många är frustrerade. De vet att kolloidalt silver fungerar, och de blir förtvivlade när de inte når ut med informationen. Det råder stor okunnighet på området, och forskarna och myndighetsföreträdare läser fel rapporter och tittar på fel studier. Jag har själv druckit kolloidalt silver varje dag i 17 år, och jag har till exempel inte blivit gråfärgad i ansiktet.  

Är det rimligt att tro att kolloidalt silver är effektivt mot så många olika sjukdomar?

– Ja. Silvret har en effekt mot svampar, virus och bakterier, som belastar immunsystemet och som orsakar många av de allvarliga sjukdomarna, menar Anders Sultan. 

 

Vilseledande

Att blanda vetenskap med icke vetenskap är vilseledande, menar Martin Burman.

– Silver kan hämma bakterie-
tillväxt, men det betyder inte att det kan hämma en infektion inuti kroppen. Även om silver används i plåster betyder det inte att man kan dricka kolloidalt silver när man har lunginflammation.

– Man kan inte säga att kolloidalt silver botar cancer, för det gör inte det. Kolloidalt silver sägs hjälpa mot ett 50-tal diagnoser. Det är helt orimligt, säger Martin Burman. 

Hanna Karlsson påpekar att silvret också är dåligt för miljön. 

– Ur miljösynpunkt vill vi inte ha silver i omlopp. Silvret är nämligen giftigt för vattenlevande organismer, säger hon. ο

 

Kolloidalt silver – undermedel eller bluff?
Thomas Johansson, marknadsdirektör på Life.

Vi har valt att inte sälja det

Thomas Johansson är marknadsdirektör på Life, Nordens största hälsokedja. 

– Vi följer naturligtvis alla nationella gällande lagar och regler. Dessutom har vi som policy att alltid följa riktlinjerna från europeiska myndigheter. Det betyder bland annat att vi inte säljer kolloidalt silver, eftersom den typen av produkter på ett oseriöst sätt har marknadsförts som kosttillskott. 

Icakuriren har pratat med ett par hälsokostaffärer som säljer kolloidalt silver. 

– Då och då frågar kunderna efter kolloidalt silver. Personligen tror jag inte att det hjälper mot cancer, däremot vet jag av egen erfarenhet att det hjälper mot infektioner, säger en butiksanställd. 

– Jag har inte hört talas om någon kund som har tagit kolloidalt silver i tron att det ska hjälpa mot ebola eller cancer, utan kunderna vill oftast få bukt med bakterierelaterade infektioner. De har kanske en förkylning på gång, eller en urinvägsinfektion som inte ger med sig. Själv brukar jag spreja kolloidalt silver på fötterna när jag har fotsvamp, säger en annan butiksanställd. 

Ingen av dem vill säga sina namn eller var de arbetar.

– Även om kolloidalt silver inte är förbjudet vet jag inte vad myndigheterna hittar på när de upptäcker att vi säljer det. Det är bäst att ligga lågt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top