• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kolloidalt silver – undermedel eller bluff?

  Kolloidalt silver påstås vara verksamt mot såväl cancer som alzheimer. Men det som egentligen är en vattenreningsprodukt och förbjudet som läkemedel döms ut av medicinska experter.

  Kolloidalt silver – undermedel eller bluff?
  Kolloidalt silver får inte ingå i kosttillskott då den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet inte kunnat utvärdera om det är säkert att konsumera.

  Kolloidalt silver säljs i vissa hälsokostaffärer och i nätbutiker. Att flera kunder är nöjda kan man läsa på en av nätbutikernas hemsida: 

  "Guds vatten. Bra för allt."  "Hjälpte mot borrelia. Och har fått bättre hy." 

  Förespråkarna menar att kolloidalt silver är ett undermedel bland annat mot cancer, ebola och malaria, och gör gällande att "silverbrist" kan få allvarliga konsekvenser. 

  Men myndigheterna och den medicinska expertisen hävdar motsatsen. Kolloidalt silver får inte längre ingå i kosttillskott eftersom Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, inte har kunnat utvärdera om det är säkert att konsumera. 

  – Numera marknadsförs och säljs kolloidalt silver därför som "vattenreningsprodukt" av företag som tidigare sålde det som kosttillskott. När silvret används i en vattenreningsprodukt betraktas det nämligen som ett desinfektionsmedel, och vissa företag försöker på så vis kringgå förbudet, säger Martin Burman, apotekare och utredare vid
  Läkemedelsverket. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!