• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så väljer du rätt värktablett

  Feber, huvudvärk, mensont och ömmande muskler. Olika värktabletter passar olika krämpor. Så väljer du rätt av tio receptfria läkemedel.

  Så väljer du rätt värktablett
  Det finns många olika sorters receptfria värktabletter som kan lindra värken. Foto: Istockphoto

  När Icakuriren gick till ett apotek för att köpa receptfria värktabletter fanns mer än 25 varianter att välja på. Bland de tio vi köpte varierade priset mellan 1,29 kronor per dos för aspirin i storpack till 6,28 kronor per dos för eeze i 18-pack.
  Alla tabletterna hjälper mot värk och feber och några är dessutom antiinflammatoriska. Men vilken sort ska man välja?
  –"Den som har ont i huvudet eller feber tycker jag kan börja med att prova en tablett med paracetamol, till exempel alvedon eller panodil. Det är effektivt mot värk och feber och dessutom skonsamt för kroppen. Om det inte hjälper kan man ju nästa gång prova en annan sort, till exempel med acetylsalicylsyra eller ibuprofen, säger läkaren Hans Sjögren som är klinisk utredare på Läkemedelsverket.

  Fem verksamma substanser

  Receptfria värktabletter innehåller i huvudsak någon av fem verksamma substanser:
  Paracetamol, ibuprofen, ace­tyl­salicylsyra, diklofenakkalium, naproxen. Vi valde ut tio vanliga receptfria värktabletter med exempel på dessa verksamma substanser.
  Tabletter med paracetamol är effektiva mot värk och skonsamma mot magen men kan ge leverskador om man tar för hög dos. Acetylsalicylsyra kan ge irritation på magsäckens slemhinna. I gengäld har acetylsalicylsyra, liksom ibuprofen, diklofenakkalium och naproxen också antiinflammatorisk effekt.
  Mensvärk är en lite annorlunda typ av värk och på den biter preparat med antiinflammatorisk effekt bäst, till exempel ibuprofen, diklofenakkalium eller naproxen.
  För migränhuvudvärk finns särskilda receptfria tabletter som passar just den sortens värk. Läs alltid bipacksedeln innan du tar läkemedlet.

  Inte mer än tre gånger/vecka

  Har febern inte gett med sig på tre dagar eller värken på fem dagar ska man inte fortsätta självmedicinera, utan kontakta läkare. Den som får kraftig värk bör söka vård akut.
  Ibland kan man få rådet av vårdpersonal att ta både alvedon och ipren, alltså både paracetamol och ibuprofen, så att de två preparaten kan förstärka varandra.
  – Ja, jag vet att det förekommer sådana rekommendationer och det kan möjligen ha en liten extra effekt. Det är inte farligt att göra så, men det är inte heller något som vi på Läkemedelsverket rekommenderar.
  – Men det som verkligen är viktigt är att man inte blandar flera tabletter med paracetamol i, eftersom en överdos kan ge leverskador, säger Hans Sjögren.
  Den som tar receptfria tabletter mot värk oftare än tre gånger i veckan kan hamna i en ond cirkel där det till slut är värktabletterna som ger huvudvärken.
  Hans Sjögren tycker ändå inte att man behöver undvika att ta värktabletter när man har ont men man bör fundera över orsakerna till varför man får ont. 
  – Det äts väldigt mycket receptfria värktabletter idag. Visst är det väl bra om man får huvudvärk och kan ta en tablett för att ta bort värken, men får man återkommande ont, till exempel av stress eller överansträngning, behöver man i längden göra annat för att bli av med besvären. Kanske behöver man se över sin livsstil, säger han.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!