• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 8 av 14 såser saknar vanilj

  Många företag luras när de kallar sina såser för vaniljsås. Icakurirens granskning visar att åtta av 14 såser inte innehåller en gnutta vanilj.

  8 av 14 såser saknar vanilj

  Mjölk, vispgrädde, äggulor, strösocker – och så vanilj från vaniljstång förstås. Det är
  receptet på hemlagad vaniljsås. Himmelskt gott, men lite tidskrävande. Pulversås och färdig sås på tetra är därför både praktiskt och enkelt. Dessutom betydligt billigare, eftersom få såser innehåller äkta vanilj.
  Icakuriren har granskat 14 såser, både i pulverform och i
  tetror som kan vispas eller serveras direkt. Granskningen visar att endast sex av 14 innehåller äkta vanilj, alltså frön som utvinns ur vaniljstänger från vaniljorkidén.

  Får inte heta vaniljsås

  Övriga såser innehåller i stället arom av vanilj eller vanillin som är en betydligt billigare produkt som framställs industriellt av rötad granved.
  De här såserna får egentligen inte heta vaniljsås, enligt Livsmedelsverket, men frågan är inte särskilt prioriterad.
  – Vaniljsås är en typisk produkt som man luras mycket med, säger Lena Wallin, statsinspektör på Livsmedelsverket.
  Föreskrifterna är tydliga: "En allmänt vedertagen beteckning får inte användas för livsmedel som har en annan sammansättning än den som vanligtvis förknippas med beteckningen så att förväxling lätt kan ske".
  Icakurirens granskning visar också att såserna innehåller en rad olika tillsatser som bland annat ska ge rätt konsistens och färg. Tillsatser skrivs ut med namn alternativt bokstaven "E" följt av ett nummer. Det betyder att de har godkänts av EU som har bestämt i vilka produkter och i vilka halter tillsatserna får användas.
  En del tillverkare skriver ut namnet på tillsatsen istället för E-numret. På Alpros står det till exempel endast trikalciumfosfat, inte E-nummer 341.

  Långt ifrån färska

  En del tillsatser är till för att såserna ska få lång hållbarhet, praktiskt för framför allt tillverkaren och affärerna. Men om det endast står Bäst före-datum på förpackningen är det svårt att veta hur gammal en produkt är. Coop skriver ut att deras sås är "producerad 270 dagar före Bäst före". Den förpackningen som vi köpte i mitten av augusti hade bäst före datum 20140825 och var alltså tillverkad 2013. Ärligt av Coop även om såsen känns långt ifrån dagsfräsch.
  Intressant att notera är att endast fyra såser innehåller grädde: Icas vaniljvisp, Keldas vaniljsås, Valios och en av Ekströms vaniljsåser.

   

  Se hela granskningen här (PDF) >>


  Så enkelt gör du din egen vaniljsås

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!