• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av brödrostar

  Bleka eller brända – fyra av tio brödrostar i Icakurirens test rostar uselt. Endast en får högsta betyg. Läs hela testet som pdf här!

  Test av brödrostar
  Det är svårt att hitta bästa rostningsläget på många av brödrostarna. Icas och Dualits rostar bäst i Icakurirens test. Foto: Erik Hedman

  En bra brödrost rostar jämnt och fint. Den bränner inte brödet i kanterna eller lämnar en bit orostad. Brödet blir knaprigt, inte svampigt.
  Brödrosten ska också vara praktisk. Det ska vara enkelt att stoppa ner och ta upp brödskivorna utan att bränna fingertopparna. Apparaten ska lätt kunna hållas ren från smulor. Brödrostar har brickor som samlar upp smulor, vilka ska tömmas efter varje gång. Philips är den ende som har en dålig lösning då man behöver en skruvmejsel för att kunna tömma brickan. Smulor fastnar ändå i brödrostarnas innandömen så att man ibland också måste vända upp och ner på apparaten och skaka ut resterna för att det inte ska lukta bränt.
  Icakuriren har testat tio modeller från den enklaste brödrosten för 150 kronor till exklusiva retromodeller med en prislapp på 1 400 kronor.

  Billig och dyr rostar bäst
  Bäst i test är oväntat en av de billigaste: Icas Cook & eat för 200 kronor. Den rostar brödskivorna jämnt gyllenbruna och knapriga. Dessutom har den tillräckligt lång sladd och den blir inte het på utsidan. Även testets dyraste Dualite rostar jämnt och får högsta betyg för rostningen, men inte i totalbetyg: sladden är kort och så det höga priset.
  Sämst är testets billigaste, Melissa, som rostar mycket ojämnt och lämnar delar av brödskivan orostad. Brödet blir svampigt, inte knaprigt. Det är också otydliga markeringar på reglaget och sladden är på tok för kort.
  Sladdlängden är genomgående kort. Undantagen är Icas och OBH Nordica som har en sladd på över en meter. Kortast har Melissa och Menuett, vars sladdar endast är 72 centimeter.
  I bruksanvisningarna står det att man ska köra brödrosten tom på högsta läge en till tre gånger innan den tas i bruk. Det för att bränna bort beläggningar av fett och damm som kan finnas kvar och annars fastna på de första skivorna. Lukten och röken som uppstår ska vädras ut, även om den inte är farlig enlig tillverkarna.

  Svårt hitta bästa läget
  Brödrostarna har mellan sex och nio olika lägen. Flera har också program för uppvärmning och upptining och några också specialprogram för bagel. Att hitta läget för den perfekta gyllenbruna rostningen kan vara svårt.
  Ett mellanläge, som vi använde vid testet, behöver inte innebära att brödskivan blir lagom rostad och att den blir mörk-rostad på högsta läget. Bosch, som har sex lägen, ger mycket svag rostning på läge tre, medan brödskivan blir bränd på läge fyra. Vissa rostar också brödet mörkare och mörkare för varje omgång trots att inställningen är den samma. Det tyder på dåliga termostater. Hur mörkt de rostar har heller inget med effekten att göra. Det är bara att pröva sig fram tills man hittar rätt.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!