• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Granskning av tillsatser i kanelbullar

  Kanelbullen du köper kan innehålla upp till sju olika tillsatser? Icakuriren har granskat innehållet i tolv olika bullar. Läs hela granskningen av kanelbullar här.

  Kanelbullar
  Kanelbullar. Foto: Erik Hedman

  Doften av nybakade bullar med kanel, socker och smör är oslagbar. Men ingen av bullarna i Icakurirens granskning innehåller ett enda gram smör. Däremot innehåller tio av tolv kanelbullar olika E-nummer.

  Pågens färska Kanelgifflar i påse toppar tillsatslistan med sju tillsatser inklusive de mer kända E500 (bakpulver), E440 (pektin) och E330 (citronsyra). "Färska" är kanske en tolkningsfråga. Bullarna, som innehåller två konserveringsmedel, har 15 dagars hållbarhet från bakdatum.
  På förstaplats ligger också Citygross färska kanelsnäckor i påse följt av företaget Bonjours bake off-bullar som bakas färdiga i butiker och på bensinstationer. Ordet bake off andas en känsla av nybakat och företaget hävdar också att "Nybakat bröd är Bonjours passion!"

  Två märken saknar tillsatser
  Men måste bullar, som säljs nybakade, innehålla tillsatser?
  Bonjours produktchef Victoria Norviit säger att företaget strävar efter att använda så få tillsatser som möjligt. Men:
  – För att upprätthålla hög kvalitet krävs det ibland att emulgeringsmedel tillsätts för att få smidiga degar och luftiga och saftiga bröd.
  Findus hävdar att "våra bullar är bakade med ingredienser du hittar i ditt eget skafferi" trots att bullarna innehåller emulgeringsmedlet E471 som knappast finns i varje hem.
  De frysta bullarna ICA och Favorit (Citygross eget märke) innehåller inga E-nummer.

  Ingen av de tolv köpebullarna i vår granskning innehåller smör.
  I stället innehåller bullarna någon form av vegetabiliskt fett, som till exempel palmolja, och smörarom.
  Varför har ni inte smör i bullarna, Skogaholm?
  – Vi har inte smör och mjölkprodukter i våra bullar för att många är laktosintoleranta eller mjölkproteinallergiker, förklarar Lars Melander på Skogaholm.

  Äkta bullar bakas med smör
  Jan Hedh, legendarisk bagare och konditor, har en annan förklaring:
  – Man använder inte smör, eftersom det är fyra gånger så dyrt som margarin.
  Att baka bullar med något annat än smör är otänkbart för Jan Hedh.
  – Det finns inget bageri som i sitt fönster skulle skylta om sina margarinbakade kanelsnäckor. Äkta kanelbullar ska vara bakade med gott smör.

  Inget smör - tvivelaktig olja
  Citygross, Ikea och Findus redovisar i sina ingrediensförteckningar att deras bullar innehåller palmolja. Troligen innehåller fler bullar i granskningen den kontroversiella palmoljan, men den döljs under beteckningarna vegetabiliskt fett eller vegetabilisk olja.
  Palmoljan är omdiskuterad, eftersom den kommer från snabbväxande oljepalmer som odlas i plantager. För att odla oljepalmer skövlas regnskogar.
  Livsmedelsproducenterna ser flera fördelar med palmolja jämfört med till exempel smör och andra oljor: Den är billig och härsknar inte lika lätt. Den har också en fast konsistens i rumstemperatur, en bra egenskap när man ska baka.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!