• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av uppblåsbara räddningsvästar

  Åtta av tio räddningsvästar klarar inte kraven på säkerhet. Icakuriren har testat tio flytvästar. Läs hela testet av uppblåsbara räddningsvästar här (öppnas i en pdf-fil).

  Icakuriren har testat tio uppblåsbara räddningsvästar. Foto: Fleetwood Testing Laboratory

  I Fleetwood Testing Laboratory i Blackpool utsatte räddningsvästarna för olika testmoment. Foto: Fleetwood Testing Laboratory

  8 av 10 flytvästar håller inte upp munnen tillräckligt högt över vattenytan. Foto: Fleetwood Testing Laboratory

  Den uppblåsbara räddningsvästen är en smidig och bekväm flytväst för båtfolk. Ouppblåst liknar den mest en krage. Men råkar man ramla i vattnet blåser den upp sig inom några få sekunder. Västen vänder också personen till ryggläge och ser till att hålla upp munnen över vattenytan.

  Icakuriren har testat tio uppblåsbara räddningsvästar för vuxna.  Endast två klarar samtliga prov: Vikings Conquest och Watski 2Star Pro. De övriga västarna klarar inte av att hålla upp munnen tillräckligt högt över vattenytan.
  – Om avståndet är mindre än de tio centimeter som standarden kräver, finns det risk att man får vatten i munnen om det är hårt väder och vågor. Marginalen är viktig, särskilt om personen skulle vara medvetslös eller skadad, säger Brooke Smith, testledare på brittiska Fleetwood Testing Laboratory, som gjort testet.

  Fem misslyckades helt
  Avståndet mellan vattenytan och munnen, som kallas för fribord, mättes vid flera tillfällen. När testpersonen låg stilla i vattnet och efter hopp i vattnet från en och tre meters höjd. Fem av västarna: Sailing Racing, Lalizas, Baltic och Helly Hansens båda, klarade inte att hålla personens mun tillräckligt högt över vattenytan, vid något av proven.

  Per Frode, vd på Baltic, har varit med och tagit fram kraven i EU-standaren för räddningsvästar. Han menar att testet gjorts med för få testpersoner.
  – Resultatet är inte tillförlitligt. Ni har endast testat en del av standarden. Enligt kraven i standarden ska minst åtta personer testa västarna i vattnet och sedan räknar man fram ett medeltal. Ni har använt er av en person som gjort varje moment en gång. Anledningen till att standarden kräver att åtta eller fler personer testar västarna beror på att vi människor ligger olika i vattnet. Vår väst Nova klarade fribordet med god marginal när vi lät testa den, säger Per Frode.

  Men när Icakuriren undersöker det, visar det sig att det inte stämmer helt. Faktum är att de europeiska laboratorierna tolkar standarden olika. Det brittiska laboratoriet vi anlitat, räknar inte ut ett medelvärde. I stället måste flytvästarna klara varje delmoment med samtliga testpersoner.

  Icakuriren har också testat om västarna blåser upp sig inom fem sekunder sedan en person hamnat i vattnet och om de därefter klarar av att snabbt vända personen från mage till rygg med hjälp av en testperson. Det klarar samtliga räddningsvästar bra.

  Justera remmarna
  Passformen är viktig för att västen ska hålla upp huvudet på rätt sätt i vattnet. Därför måste man justera remmar och spännen så att västen inte kan åka upp ifall man skulle hamna i vattnet. Kläder kan också påverka hur räddningsvästen uppför sig i vattnet. Testpersonen har endast haft badkläder på sig enligt standarden.

  Prova västen innan du ska använda den första gången. Sätt på dig den och hoppa i så du får en känsla för hur västen fungerar i vattnet. Varje gång västen blåst upp sig måste patronen bytas ut, dessutom rekommenderas att man byter patron i västen inför varje båtsäsong, både omständligt och dyrt!

  Tips och råd vid köpet

  • Kontrollera att västen är godkänd och CE-märkt.
  • Prova västen noga i butiken.
  • Läs bruksanvisningen och information från tillverkaren om hur du sköter och kontrollerar den.
  • Tänk på att kläder i vått tillstånd ökar din vikt.
  • Välj flytväst efter användningsområde.
  • Prova räddningsvästen i vattnet innan du ger dig ut på sjön första gången.
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!