För stora portioner risigt för miljön

När middagen är slut är all mat uppäten, förutom riset – trots att jag har följt receptet. Nu måste producenterna sluta luras, om inte annat för miljöns skull.

För stora portioner risigt för miljön
Kersti Byström
Kersti Byström

En stående favorit hemma hos oss är kycklinggryta med bladspenat, soltorkade tomater, oliver, feta, vitlök och grädde. Ofta går allt åt. Däremot blir det alltid ris över trots att jag följt Risentas anvisningar på paketet.
Nej, vi är inte små i maten. Och ja, jag borde lära mig läxan och låta bli att följa receptet. Men frågan kvarstår: Varför kan man inte lita på anvisningarna?

Enligt Risenta ska det gå åt en deciliter Classico italienskt matris per portion. Det är 33 procent mer än vad “Mått för mat”, provkökens bibel, förordar. Den rekommenderar 3/4 deciliter ris vilket i sig kan tyckas mycket i tider då GI och LCHF är vardagsmat.
Risenta är inte ensam om att vara vidlyftig i sina måttanvisningar. Det gäller bland andra även Kungsörnen som tycker vi ska äta 1 3/4 dl Idealmakaroner i stället för provköksbibelns
1 1/4 dl.

Vad spelar det då för roll om vi kokar mer än vad som går åt? Ingen, om maten äts upp en annan dag. I annat fall är det illa för ekonomin, alltså din privata. Risenta och Kungsörnen gör där­emot en bra affär på slöseriet. Men framförallt drabbas miljön, speciellt om vi slänger ris som har större klimatpåverkan än potatis eller vete som makaroner tillverkas av.

Risodlingar släpper ut stora mängder växthusgaser (metangaser), eftersom de odlas i en syrefattig miljö i stora bassänger. Dessutom används generellt mer växtskyddsmedel, alltså bekämpningsmedel, vid odling av ris än potatis. Till det kommer att riset fraktas långa vägar, oftast från Asien.
Det är dags att mattillverkarna anpassar sina recept efter verkligheten. Till dess får vi konsumenter bojkotta deras vidlyftiga portionsanvisningar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top