• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varning för Östersjöfisk!

  Fisk är nyttigt, har vi fått höra. Men det gäller inte all fisk. Östersjöfiskarna är fulla av miljögifter.

  Visste du att det är olagligt att sälja Östersjölax till fransmän, men inte till svenskar? Anledningen är att vi svenskar förutsätts känna till att Östersjölaxen innehåller miljögifter. Men hur känt är det egentligen?

  Länge har vi fått höra att den feta fisken är nyttig, eftersom den är full av omega-3-fettsyror som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Om den inte kommer från Östersjön vill säga, för då är den hälsovådlig.

  Olaglig lax till Frankrike
  Nyligen blev ett företag i Karlskrona polisanmält efter att ha sålt 105 ton Östersjölax till Frankrike. Skälet är att lax från Östersjön innehåller så höga halter dioxin att den inte får säljas till andra EU-länder – förutom Sverige, Finland och Lettland!

  "En förutsättning för undantaget är att konsumenterna i Sverige får information om hur ofta de kan äta fisken" förklarar Livsmedelsverket. Men hur många svenskar känner egentligen till att barn, ungdomar och kvinnor i fertil ålder inte bör äta fet vildfångad fisk som lax och strömming mer än högst två till tre gånger om året?
  Inte många enligt en färsk undersökning från Konsumentföreningen Stockholm. 1 000 personer fick svara sant eller falskt på påståendet "Barn bör inte äta strömming". 65 procent svarade att påståendet var falskt, vilket var fel svar eftersom barn i princip inte bör äta strömming alls.

  Orsaken till nästintill nolltolerans för  feta östersjöfiskar är de fettlösliga miljögifterna dioxiner och PCB som lagras i fettet hos fiskar – och människor. Hos foster och små barn kan de påverka den mentala utvecklingen, immunförsvaret och leda till reproduktionsstörningar. För vuxna kan de öka risken för cancer. Det gäller även öring från Östersjön, Vänern och Vättern, sik från Vänern och röding från Vättern.

  Tur att det finns andra hav och sjöar – för fisk är trots allt bra för oss. Ät därför fisk, men rätt fisk, helst två till tre gånger i veckan uppmanar Livsmedelsverket. Vill du veta mer? Gå in på nyttigfisk.se

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!