• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Stor guide: Video on demand

  Med hjälp av video on demand (vod) kan du snabbt och enkelt hyra filmer från tv-soffan. Det finns en rad olika tjänster, Icakuriren har jämfört de olika vod-tjänsterna. Lär hela video on demand-guiden.

  Med hjälp av video on demand (vod) kan du snabbt och enkelt hyra filmer från din tv-soffa. Det finns nu en rad olika tjänster, vilket kanske kan göra det lite svårt att välja själv. Icakuriren har jämfört de olika vod-tjänsterna, så att du kan bestämma vilken som passar ditt filmtittande bäst.

  Det finns i huvudsak två olika typer av vod. Antingen prenumererar du på en tjänst och betalar en fast summa i månaden (svod), eller så betalar du var film för sig (tvod).

  Per film eller per månad
  Priserna för abonnemangen brukar ligga mellan 79 och 99 kronor i månaden, och priserna för enskilda filmer är vanligtvis mellan 9 och 49 kronor, beroende på hur aktuell filmen man hyr är.
  – Om man är van att se mer än en eller två filmer i månaden vinner man ju på att betala 79 kronor i månaden och se obegränsat med film. Jag tror att många ser det som ett kostnadseffektivt sätt att se filmer och serier på, säger Niclas Ekdahl, vd för svod-tjänsten Viaplay.

  Voddler är en tjänst som erbjuder både svod och tvod. Enligt filmsajtens kommunikationschef Anders Sjöman finns en annan viktig skillnad förutom betalningsmodellen.
  – Tvod-tjänsterna, där man styckehyr, får titlar snabbare än svod-tjänster, där man kan se hur mycket film man vill när man väl betalt månadsavgiften, säger han.

  Det beror på filmbranschens regler gällande filmfönster. Efter att en film gått på bio får videobutikerna och tvod-tjänsterna hyra ut filmen i några månader innan svod tar över. Det här gör att utbuden kan variera väldigt mycket.
  – När det kommer till antal titlar är det ganska jämnt. Där-emot har tvod-tjänsterna en fördel av att filmerna kommer till deras hyllor först, för oss kan det ju ta sex månader, säger Niclas Ekdahl.

  Utbudet ändras ständigt
  Storleken på utbuden kan också vara lite förvirrande.
  Många tjänster har en rad serier, och väljer att räkna varje enskilt avsnitt som en titel. Dessutom är utbuden i ständig förändring, så det är svårt att avgöra vilken tjänst som faktiskt har flest filmer och tv-serier att visa.
  Vad krävs då för att hyra film på nätet? Behövs en smart-tv eller någon annan dyr apparat för att nyttja tjänsterna?

  Nej, så är det ju inte. Det räcker med att ha en dator och koppla den till din tv om du vill se film på stor skärm. Många tjänster erbjuder också möjligheten att se filmer och tv-serier på en rad andra plattformar som surfplattor, smartphones eller tv-spelskonsoler.

  Simon Nilsson Larsson

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!