• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så skadlig är vanlig energidryck

  Energidrycker är en riktig sockerbomb med mycket koffein och kan ge hjärtklappning, ångest och förvirring. Rejält obehagligt för kroppen blir det om man sveper dem. Vi har granskat åtta sorter.

  energidryck
  Foto: Scanpix

  De ska ge oss vingar och kickar och få oss att prestera bättre. Designen är ung och aktiv – med flammor, stjärnor och signalord som "rockstar" och "powerking".

  Bild 1164563 Läs Icakurirens granskning av 8 energidrycker (öppnas i en pdf-fil)

  – Det luriga med energidryckerna är att de smakar som läsk, men de bör inte drickas som törstsläckare, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

  – Då är det lätt hänt att man får i sig för mycket koffein för snabbt. Det kan ge obehagliga biverkningar som hjärtklappning, förvirring, kräkningar och ångest. Barn och unga är särskilt känsliga.

  Koffein är vätskedrivande – därför är dryckerna olämpliga att dricka i samband med att man tränar, betonar Ulla Beckman Sundh. De bör heller inte kombineras med alkohol.

  – Den uppiggande effekten gör att du tappar känslighet för alkoholens berusande effekt, och alltså dricker mer. Det visar flera studier. Alkohol och koffein kan också samverka i att ge hjärtklappning, förklarar hon.

  USA utreder om dödsfall påverkats av energidryck

  I höstas stämde en amerikansk familj företaget bakom Monster Energy, en energidryck som även säljs i Sverige. Dottern Anais, 14, hade druckit två burkar, och dog därpå på grund av hjärtproblem. Den amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket, FDA, utreder nu sambandet mellan energi­drycker och fem dödsfall i USA.
  Men det är i princip omöjligt att sätta i sig så mycket koffein att man avlider av koffeinförgiftning. Däremot kan energidrycken påverka hur hjärtat arbetar, berättar Kai Knudsen, överläkare och drogexpert på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

  – Vi vet att energidrycker kan ge biverkningar som pulsvariation, det vill säga oregelbunden hjärtverksamhet. Har man ett hjärtproblem bör man därför inte dricka dem alls.

  Kai Knudsen tycker att det borde vara en åldersgräns på 16 eller 18 år för att få dricka energidrycker.
  – Dels för att de kan ge allvarliga biverkningar. Dels för att ungdomar ofta får störd dygnsrytm, sömnproblem och ångest av för hög konsumtion.

  I dag finns inget stöd för någon lagstadgad åldersgräns, eftersom forskningen inte hittat några konkreta hälsorisker.
  – Det är svårt att genomföra en fullständig studie, eftersom en sådan vore riskfylld för försökspersonerna, påpekar Kai Knudsen.

  Hur mycket kan man då dricka utan att riskera biverkningar?
  – En frisk, vuxen person bör sätta en maxgräns vid 300 milligram koffein vid ett och samma tillfälle.

  Det vill säga inte mer än tre koppar svenskt bryggkaffe – eller tre normalstora burkar energidryck.

  Men man kan inte "översätta" koffeinmängden i kaffe med den i energidrycker, enligt Kai Knudsen:
  – Energidrycker innehåller aminosyran taurin, och kombinationen med koffein är inte tillräckligt utredd – båda påverkar hjärtat var för sig. Så när det gäller energi­drycker rekommenderar jag större försiktighet.

  Maxgräns på koffein i energidrycker

  Nu undersöker jurister på Livsmedelsverket om man kan införa en maxgräns på koffein, berättar Ulla Beckman Sundh.
  – En anledning till att vi reder ut frågan är att koffein dyker upp i allt fler livsmedel – som i tuggummi och pastiller. Jag har till och med sett exempel på bröd med koffein i.

  – Jag skulle önska att den magiska auran runt energidrycker försvann – och att vi bedömde dem utifrån vad de faktiskt är: Söta läskedrycker med koffein i.

  Av Victoria Lagercrantz

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!