• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av osthyvlar

  En bra osthyvel ska inte skära skivor som veckar sig och går sönder. Icakuriren testar osthyvlar. Läs hela testet av osthyvlar i pdf-format.

  Test av osthyvlar
  Foto: Erik Hedman

  Osthyveln är ett av de vanligaste redskapen i de svenska köken. Det beror på att vi svenskar är ett ostälskande folk. I genomsnitt äter vi 18 kilo ost per år och person.
  Icakuriren har testat sex olika osthyvlar, fem i rostfritt stål och en i hårdplast, genom att hyvla prästost och hushållsost, samt strimla vitkål. Och det är skillnad mellan hyvlarna. Inte bara på hur tjocka skivor de hyvlar, utan också hur enkelt och effektivt de gör det.

  Det är en fröjd att skära ost med testets dyraste från Brabantia för 129 kronor. Den skär jämna, lagom tjocka skivor av såväl hushållsosten som prästosten. Även vitkålen till pizzasalladen strimlar den enkelt och smidigt, utan att haka upp sig. Nackdelen är, förutom priset, att skaftet är något kort och smalt för en större hand.
  Men så mycket behöver man inte betala för en bra hyvel. En fjärdedel av det priset, alltså 30 kro­nor, kostar både Icas Cook & Eat och Sveico som hyvlar jämna, lagom tjocka skivor av ostarna.

  Sämst är Ikeas Smaka för samma penning. Osthyveln känns slö och det kan vara orsaken till att de tunna ostskivorna veckar sig och innan man hyvlat klart skrynklar ihop sig och går sönder. Inte roligt.
  Den osthyvel som skiljer ut sig mest är Gastromax i hårdplast. Den är förvånansvärt vass och skär tjocka, jämna skivor, men är usel på att strimla vitkål.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!