• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Välj rätt köksknivar

  En riktigt slö och dålig kniv kan snabbt ta kål på matlagningsglädjen. Vi frågade experten Johan Almling, grundare av Knivakademien, på vad man ska tänka på före knivköpet.

  Välj rätt köksknivar
  Välj rätt kökskniv för ändamålet. Uppifrån och ner: filékniv, brödkniv, skalkniv och kockkniv. Foto: Pigge Hall

  Johan Amling
  Johan Almling, grundare av Knivakademien. Foto: Björn Tesch

  Frågar du en kock vilket som är det viktigaste redskapet i köket är svaret med största sannolikhet kniven. Och inte vilken kniv som helst utan en riktigt bra. Även i hemmaköket är kniven ett viktigt verktyg, men vad ska man tänka på när man köper kniv, och hur sköter man dyrgripen?

  Vad behöver jag för knivar?
  – Det finns knivar för i stort sett alla ändamål, från filékniv och grönsakskniv till urbeningskniv och ostronkniv, men de allra flesta behöver inte så många olika knivar. Här är fyra knivmodeller som blir en riktigt bra grund i knivparken.
  1. Kockkniven. Ska du bara köpa en kniv så är det en kockkniv. Kockknivar har normalt ett knivblad som är 18 centimeter eller längre, bladet ska dessutom vara så högt att det går bra att hacka saker utan att knogarna slår i skärbrädan.
  2. Skalkniv. En liten vass kniv till finlir, till exempel att skala vitlök och schalottenlök med.
  3. Brödkniv. En kniv med tandat blad. Bra att såga sig igenom surdegsbrödets hårda skorpa med.
  4. Filékniven. Kniven är flexibel med ett smalt böjligt blad. Perfekt att bena ur fisk och putsa kött med. Speciellt användbar för dem som lagar mat från grunden.

  Vad ska jag tänka på när jag köper kniv?
  – Fundera på vad du ska använda kniven till. Känn efter om den känns bra i handen. Det är viktigt att den har ett bekvämt grepp. Är den lagom tung? Du ska känna dig trygg med din kniv. Vill du ha kortare eller längre blad? Hur mycket underhåll vill du lägga ner på kniven?

  Vad kostar en bra kockkniv?
  – Man kan få en bra kniv från 500 kronor och uppåt. Någon övre gräns finns i stort sett inte. En namnkunnig japansk knivsmed kan ta över 40 000 kronor för en handsmidd kockkniv.

  Varför är bra knivar så dyra?
  – De är gjorda av stål av bra kvalitet och tillverkningsprocessen är dyr. I viss mån betalar man ju för märket också.

  Hur vet man vad som är en bra kniv?
  – Om du inte vet något om knivmärken kan du fråga vänner och bekanta, läsa på på internet eller gå till en butik som är specialiserad på knivar.

  Det pratas om europeiska och japanska knivar, vad är skillnaden?
  – Europeiska och japanska knivar har olika vinklar på skäreggen. De europeiska har en vinkel på 20–25 grader medan de japanska har en slipvinkel på cirka 15 grader. Detta gör att de japanska knivarna är vassare, medan de europeiska är mindre sköra.

  Spelar det någon roll hur långt knivbladet är?
  – Det är en smaksak, men ett långt blad kan vara bra om du vill klyva till exempel kålhuvuden eller ska skiva en stor stek. En kortare kniv däremot kan kännas smidigare att arbeta med.

  Hur sköter jag min nya kniv?
  – Kniven håller längre ju bättre du tar hand om den, därför är det viktigt hur den förvaras, diskas, bryns och slipas.

  Hur ska jag förvara min kniv?
  – Knivar ska inte ligga och skava mot varandra i kökslådan, då blir de slöa. Förvara kniven i knivblock, på magnetlist eller i originalförpackningen.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!