• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Smaktest av snabbkaffe

  Snabbkaffe är knappt jämförbart med bryggkaffe, det är en egen gren. Kaffe har flera smakämnen än exempelvis vin. Standarden var oväntat låg på de fem testade märkena. Läs hela smaktestet av snabbkaffe här.

  Snabbkaffe smaktest
  Charlotte Sjögren och Anne Meisner smaktestar snabbkaffe. Foto: Jennifer Thorsén

  Att smaktesta snabbkaffe är svårt.  Kaffe har hundratals flera smakämnen än exempelvis vin. Men de märks inte i de märken fem blindtestare provat sig igenom. Generellt var kaffesorterna utan sting, fruktsyra och arom. Ökad dosering gav inte ökad smak, bara tydligare beska.

  Det dyrare, nyanserade arabia-kaffet har i flera produkter delvis ersatts av enklare och billigare robusta-bönor med kraftig smak.

  Pris per kopp är omöjligt att avgöra, det beror helt på doseringen. Som i sin tur avgörs av kaffets ursprung, rostning och koncentration före frystorkning. Vissa sorter smakar bäst i hårt vatten, andra i mjukt, liksom bryggkaffe. Vattnets värme – rekommendationerna spänner mellan 86 och 100 grader – och syresättning kan spela roll.

  Enligt Axfoods konsumentupplysning ska Hemköps och Willys snabbkaffe vara identiska. Men de hade olika färg, olika stora pellets – och smakade olika. Alla de provade kaffesorterna är tillverkade i Tyskland. Priserna är från Stockholm i december.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!