• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av rakapparater

  Bästa rakapparaten kostar 900 kronor. Men för mindre än hälften får du en med nästan lika bra resultat. Läs testet av rakapparater i en pdf-fil här.

  Test rakapparat
  Vikt och ljud är minst lika viktigt som rakningsresultatet när man väljer apparat. Foto: Jennifer Thorsén

  Det finns hundratals modeller av rakapparater med alla tänkbara prislappar. Vi har testat åtta modeller där den billigaste kostar under 400 kronor och den dyraste nästan 1 300 kronor.

  Fyra män i olika åldrar och med lite olika skäggväxt har deltagit i testpanelen som testat de åtta apparaterna. Två av testarna rakar sig normalt med hyvel, två är inkörda på rakapparater.
  En bra rakapparat ska ge ett bra rakningsresultatet; inga kvarvarande skäggstrån och en så kort stubb att huden känns slät. Resultatet skilde sig märkbart. Några apparater har problem med lite längre strån och några lämnar kännbar stubb även efter noggrann rakning. Högsta betyget fick Grundig och Braun 350 CC. "I klass med hyvelrakning" var en av testarnas kommentar. Då ska man veta att Grundigs apparat kostar mindre än hälften av Brauns pris.
  Philips dyrare modell har en inbyggd behållare för rakkräm. Det ger en behaglig känsla under rakningen men det kostar förstås att köpa rakkrämen.
  Samtliga åtta apparater är enkla att rengöra med mild tvål under rinnande vatten.
  Två av de dyraste apparaterna har dessutom en rengöringsstation som ska fyllas med specialvätska om man vill använda den. Stationen fungerar då också som laddningsstation. Nackdelen är att de tar stor plats, men har du rejäla utrymmen i badrummet är det en praktisk lösning.
  Philips billigare apparat är inte uppladdningsbar, den kan bara användas med sladd till väggkontakten. De övriga sju laddas mer eller mindre länge för att uppnå full laddning. Det skiljer mellan en och åtta timmar!

  Rakningstiden skiljer sig också mycket. En fulladdad apparat klarar allt från 21 till 60 minuters rakning.
  Det är en klar fördel om man kan se hur mycket laddningstid som återstår. Allra tydligast är Panasonic ES-RT 81 som visar hur många minuters rakning som återstår medan den billiga Panasonicapparaten helt saknar sådan indikator. 

  Utformningen av apparaterna skiljer sig mycket. Den tyngsta apparaten, Remington, är nästan ett hekto tyngre än den lättaste och känns betydligt klumpigare. Men det är bara du själv som kan avgöra om rakapparaten ligger bra i handen och är lätt att hantera. Testa det innan du köper.

  En rakapparat håller man mycket nära öronen. Apparaten från Remington är så högljudd att det är störande. Övriga håller sig inom rimliga gränser förutom att Braun 150S har för högt ljud när trimsaxen kopplas in.
  Sammantaget anser panelen att Braun 350 CC är bäst i test. Men för knappt halva priset kan man köpa Grundigs apparat som ger mycket bra rakning för pengarna.
  Den är dessutom den enda som levereras med en bra förvaringsväska.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!