Test av plattänger

Platt hår är aldrig kul. Desto snyggare är däremot hår som är plattat med plattång. Men varning, en del blir glödheta. Vi har testat fem plattänger.Ladda ned testet som pdf.

Icakuriren har testat fem plattänger. Samtliga tänger får klart godkänt när det gäller sitt huvuduppdrag, att göra håret platt, men betygen varierar trots det mellan ett och fem hjärtan.

Den största förloraren i testet är OBH Nordica Artist som blev farligt het. OBH varnar i bruksanvisningen för att plattången “når mycket höga temperaturer” men vad hjälper det? (Bruksanvisningen läser man dessutom efter inköpet och då är redan förpackningen bruten och köpet svårt att häva.)

Tången från Babyliss ska gå att använda på blött eller fuktigt hår. Det är inget vi rekommenderar eftersom det sliter extra mycket på håret.

En del tänger lovar att håret ska bli glansigt, som till exempel Philips. Visst, hår som lätt blir frissigt blir ofrissigt med plattång. Men att det skulle bli glansigt på köpet är svårt att se.

Däremot får just Philips ett extra plus för att den har låsbara plattor. Det är framför allt bra när man packar ner tången i väskan, då tar den mindre plats.

Sasson, OBH Nordica och Babyliss har reglerbar temperatur för olika typer av hår. Låter smart men i verkligheten är reglagen svåra att ställa in. Andra tänger, som Gama och Philips, framhåller i stället fördelen med konstant hög temperatur vilket våra testpersoner också uppskattade. Gama och Pilips har automatiskt spänningssystem (100-230 V) som kan vara bra för den som ska resa till länder som USA.

Några av plattängerna har extra snabb uppvärmning. Det ger inga extra pluspoäng eftersom våra plattångstestare inte anser de få sekunderna man vinner spelar någon roll.

Tänger med automatiskt avstängning, om man skulle glömma att dra ur sladden, får ett plus i testet.

Plus får också tänger med lång sladd. Vem vill ha en skarvsladd slingrades på golvet?

Tången från Babyliss har kort sladd men får ändå fyra hjärtan eftersom den är lätt att arbeta med. Det är också Gama som utses till testets vinnare trots sitt höga pris. Den har ett mycket bra grepp, värmeskydd på gafflarna och dessutom – lång sladd!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top