• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Cityguide Berlin

  Upptäck Europas kreativa metropol Berlin. Här nedan har vi samlat mängder av handfasta tips på boende, restauranger, shopping och sightseeing.

  Cityguide Berlin
  Berlin från oan. Foto: Scanpix

  Boende

  Circus Hostel – budget
  Legendariskt vandrarhem som syns i var och varannan Berlin­guide. Ett av världens första "designvandrarhem", som lyckas kombinera "prisvärt" med "inbjudande". Har fått utmärkelsen "Travelers' Choice 2013" för bästa service.
  Pris: Dubbelrum från 750 kronor per natt.
  Adress: Rosenthalerstrasse 1.
  www.circus-berlin.de
  Hyr lägenhet – mellan
  Att hyra en lägenhet är ett enkelt och prisvärt alternativ till hotell. Många berlinare hyr på längre eller kortare tid ut rum i lägenheter eller hela lägenheter.
  Pris: Varierar stort beroende på lägenhetens storlek och läge.
  www.airbnb.com
  www.craigslist.org
  Hotel Adlon – lyx
  Anrika, klassiska Adlon var ett av världens mest berömda hotell under mellankrigstiden, med gäster som Josephine Baker och Charlie Chaplin. Fortfarande populärt i
  kändiskretsar. Det var här som Michael Jackson nästan tappade ut bebisen genom fönstret. Bästa möjliga läge vid Brandenburger Tor.
  Pris: Dubbelrum från 2 000 kronor per natt.
  Adress: Unter den Linden 77.
  www.hotel-adlon.de


  Matställen

  Konnopke's imbiss – budget
  Ont om tid och pengar? Slå till på en "Berliner currywurst" som säljs i varje gatuhörn. Kultstället Konnopke's säljer fortfarande bra korvar. Det hippa stället som funnits här sedan 30-talet. Också Fleischerei Currywurst på Torstrasse 116 har bra currywurst.
  Adress: Schönhauser Allee 44.
  konnopke-imbiss.de
  Monsieur Vuong – mellan
  Berlins asiatiska matscen är imponerande. Monsieur Vuong skulle kunna kallas det vietnamesiska originalet. Det koreanska kökets urmoder i Berlin heter Kimchi Princess. Njut av syrliga kimchi och bibimbap i Kreutzbergs trendigaste kvarter.
  Adress: Alte Schonhauser Strasse 46.
  www.monsieurvuong.de
  Adress: Skalitzer Strasse 36.
  www.kimchiprincess.com
  Pauly Saal Berlin – lyx
  Guide Michelin-restauranger är egentligen inte grejen med Berlin, men den som söker kvalitet och en delikat matupplevelse får inte missa Pauly Saal. Vacker byggnad i en f d judisk flickskola. Samma ägare som till Grill Royale, där George Clooney har hängt.
  Adress: Charlottenstrasse 49
  www.fischersfritzberlin.com


  Barer och kaféer

  Strandbar Mitte
  Sand, palmer och paraplydrinkar – på krypavstånd från Hackescher Markt. När min favoritbar Kiki Blofeld slog igen, har Strandbar Mitte blivit en ersättare. Berlin kan skryta med mycket – dock inte med en strand. Då får man hålla till godo med det som finns – nämligen floden Spree. Luta dig tillbaka i en solstol och upplev ett annorlunda Berlin.
  Adress: Gipsstrasse 11.
  www.strandbar-mitte.de
  Prater Garten
  Ett säkert vårtecken är när Berlins ölträdgårdar slår upp portarna för säsongen. Här finns plats för 600 personer – men soliga vårdagar är det ändå trångt. Sätt dig under kastanjeträden och ta in atmosfären – här har ölats sen 1800-talet, haket öppnade 1837.
  Adress: Kastanienallee 7-9.
  www.pratergarten.de
  Schwarzsauer
  En institution bland Prenzlauer Bergs allt mer chica bohemer. Läget på populära Kastanienallee gör att även många turister hittat hit. Estetiskt inrett och skön stämning – här stannar vi gärna långt in på natten.
  Adress: Kastanienallee 13.
  www.schwarzsauer.com

   

  Kultur

  Eastside Gallery
  1,3 kilometer rester av Berlin­muren som har smyckats av konstnärer från hela världen. Nutids­historia och konst i ett – så mycket mer Berlin blir det inte. 160 målningar och tolkningar av de politiska förändringar som skedde i Tyskland under 90-talet.
  Adress: Muehlenstrasse 1.
  www.eastsidegallery-berlin.de
  Konstrunda
  Sikta in dig på konstdistrikten i Mitte (runt Linien- och August­strasse), Schöneberg (runt Pots­damerstrasse), och Kreuzberg (runt Kochstrasse). Missa inte Kunst Werke, en institution i Berlins konstvärld, känd för sina (alltid omdebatterade) utställningar, samt bas för den årliga Berlinbiennalen.
  Adress: Auguststrasse 69.
  www.kw-berlin.de
  Hemma hos Bauhaus
  Lär mer om den tyska Bauhausskolan – föregångaren till funktionalismen, som har haft stort inflytande på modern konst och arkitektur. Än i dag inspireras formgivare och arkitekter världen över.
  Adress: Klingelhöferstrasse 14.
  www.bauhaus.de

   

  Shopping

  Second hand
  Vintage är hur stort som helst i Berlin. Pauls boutique i Prenzlauer Berg är en kändis i vintagevärlden, liksom marknaden Mauerpark i samma område. Söndagsmarknaderna Boxhagener Platz i Friedrichshain, samt Arkonaplatz i Prenzlauer Berg brukar också vara värda besök.
  KaDeWe
  60 000 kvadratmeter shoppingyta – vårt eget NK bleknar i jämförelse. Varva shopping med en drink eller en lunch – högst upp i varuhuset finns en gigantisk matavdelning som serverar mat från världens alla hörn.
  www.kadewe.de
  Gatusmart
  Många affärer är samlade till särskilda gator. Längst den tre kilometer långa boulevarden
  Kurfürstendamm ligger butikerna på rad – här finns många av de dyrare butikerna. Mindre butiker, med mer alternativt.

  Självklarheter

  Monumentvandring

  Vill du vara effektiv och "riva av" Berlins mesta sevärdheter? De flesta monumentala byggnader ligger längst paradgatan Under den Linden. Ha Alexanderplatz och tv-tornet som utgångspunkt. Pricka av Bebelplatz där
  nazisterna anordnade sitt första bokbål, Pergamonmuseet, Berlins domkyrka, och slutligen Brandenburger Tor. Här finns även riksdagshuset.
  Matmarknad
  Gör gemensam sak med Kreutzbergs hipsters och turkiska matmammor – besök den färg­sprakande och livliga matmarknaden Der Wochenmarkt. Öppen tisdagar och torsdagar.
  Var: Maybachufer (mellan Kott­busser Damm und Schinkestrasse).
  T-bana: Schönleinstrasse.
  Modern tågstation
  En gammal tågstation, Hamburger Bahnhof, är bas för en av Berlins främsta samlingar för samtida konst.
  Adress: Invalidenstrasse 50–51.
  www.hamburgerbahnhof.de


  Tre appar

  Ulmon Berlin
  Visade sig bli resans mest användbara app. Framför allt omtyckt på grund av sin kartfunktion. Vid en inzoomning får du upp allt i närheten som kan tänkas vara intressant – sen är det bara att klicka sig vidare.
  Lonely Planet
  En av de bästa apparna om Berlin som listar aktuella händelser, favoritplatser och lägenheter att hyra.
  Berlin subway
  Restid, byten, avgångar, förseningar – den här appen gör det lätt att åka tunnelbana i Berlin. Bra sökfunktion.

   

  Av Anna Wahlgren

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!