Du behöver
- Rabarberkompott och -sirap
- 650 g rabarber
- 200 g socker
- ½ vaniljstång Kakbottnar
- 250 g mjukt smör
- 250 g socker
- 2 tsk vaniljsocker
- ¼ tsk salt
- 4 äggulor
- 250 g vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl mjölk Rabarbermaräng
- 4 äggvitor
- 1 krm salt
- 125 g florsocker
- Ca 1 dl rabarbersirap
- Ev röd eller rosa karamellfärg
- Ugn
- 160° i varmluftsugn
Gör så här
Rabarberkompott: Rensa rabarbern och skär den i små bitar. Blanda 500 g rabarber, 125 g socker och vaniljfrön i en kastrull. Värm under lock tills rabarbern släpper saft. Ta av locket och koka kompotten på svag värme i ca 8 minuter. Låt svalna.
Rabarbersirap: Koka 150 g rabarber med 75 g socker, vaniljstång och ¼ liter vatten i 15 minuter. Sila av saften (blanda frukten från silen i kompotten) och koka saften till sirap i ca 20 minuter.
Kakbottnar: Vispa smör, socker, vaniljsocker och salt krämigt med en elvisp i 2–3 minuter. Vispa i äggulorna en åt gången. Sikta ihop mjöl och bakpulver och rör ner i smeten växelvis med mjölken. Bred ut smeten i 2 smorda och sockrade springformar (diameter 22–24 cm). Grädda kakorna i ca 25 minuter. Kontrollera med en trästicka att kakorna är genomgräddade.
Rabarbermaräng: Vispa äggvitorna styva med salt och vispa ner siktat florsocker lite åt gången tills det blir en blank maräng. Vispa i rabarbersirapen lite åt gången och tillsätt eventuellt en liten mängd färg. Fördela rabarbermaräng på de två kakorna och grädda dem ytterligare 12–15 minuter tills marängen är lätt gyllene. Låt svalna.
Lägg ihop de två kakorna med rabarberkompott emellan.