Du behöver

  • Ca 1,2 kg laxfilé
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 knippe dillstjälkar
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 1/2 liter kokande vatten
  • Ca 1 1/2 msk salt
  • 1 tsk strösocker
  • Ev 2 msk färskpressad citronsaft
  • Picklad lök
  • 2 små rödlökar
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl ättika, 12 %
  • Gräddmajonnäs
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 dl majonnäs
  • Garnering och servering
  • 1/2 lime, i tunna skivor
  • 250 g färska räkor, skalade
  • 1 msk finhackad dill
  • 1/3 tsk rosépeppar
  • 500 g kokta gröna ärtor
  • 1 slanggurka, i tunna skivor
  • 1 msk hackad krusbladig persilja

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen med skinnsidan upp i en ugnsfast form. Skala och skiva moroten och löken.

2

Lägg morot, lök, dillstjälkar, pepparkorn och lagerblad i en kastrull. Tillsätt vatten, salt och socker. Smaka av med citron. Koka under lock i ca 10 minuter. Smaka av. Sila och häll spadet över fisken så att den täcks helt. Lägg ugnsfolie över formen.

3

Sjud fisken i ugnens mitt i ca 25 minuter. Ta bort skinnet medan fisken är ljummen. Låt fisken kallna i spadet.

4

Picklad lök: Skala och skiva löken. Koka upp vatten och socker, rör tills sockret löst sig. Rör i ättikan. Låt kallna. Häll lagen över löken, låt marinera i ca 2 timmar.

5

Gräddmajonnäs: Vispa grädden, inte för hårt. Lägg majonnäsen i en skål och rör den slät. Vänd ner grädden.

6

Garnering och servering: Lägg laxen på ett serveringsfat. Garnera med lime, räkor och avrunnen picklad lök. Strö över dill. Smula över rosépeppar. Servera med gräddmajonnäs, gröna ärtor och gurka blandad med persilja.