Du behöver

  • 1 kilo fläskkarré
  • 10 torkade katrinplommon
  • 1 ½ matsked franska örter
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 ½ tesked salt
  • ½ tesked grovmalen svartpeppar
  • 1 matsked rapsolja
  • 2 ½ deciliter vatten
  • Snabbgjord äppelchutney
  • 2 matskedar finhackad rödlök
  • Rapsolja till stekning
  • 1 tesked finhackad röd chilifrukt
  • 4 små äpplen
  • ½ deciliter socker
  • ¼ deciliter vitvinsvinäger
  • Smashed potatoes
  • 1 kilo delikatesspotatis, oskalad
  • 50 gram smör
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 deciliter finhackad bladpersilja
  • 1 ½ deciliter riven lagrad ost
  • Sås
  • 1 matsked vetemjöl
  • 2 deciliter vispgrädde
  • 2–3 deciliter silad sky från köttet
  • Salt, peppar

Gör så här

1

Gör ett hål med en vass kniv i mitten av fläskkarrén. Stick i katrinplommonen på längden över hela köttbiten.

2

Blanda örter, vitlök, salt, peppar och rapsolja i en skål. Klappa in kryddblandningen runt om steken och stick in köttermometern så att hela röret hamnar mitt i.

3

Lägg steken i en gryta. Häll på vattnet och lägg på locket. Stek köttet en bit ner i ugnen på 125 grader tills termometern mäter 83 grader, det tar ca 2 ½ timmar. Ta upp steken ur grytan och låt den svalna något. Skär den i skivor.

4

Äppelchutney: Fräs löken i olja. Tillsätt chilin och låt fräsa med 1 minut. Sätt åt sidan. Tärna äpplena med skalet kvar. Stek dem mjuka i olja, hälften åt gången. Strö på socker och låt det smälta. Tillsätt lök, chili och vinäger. Låt småkoka tills det mesta av vinägern kokat bort.

5

Smashed potatoes: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Lägg i en ugnsfast form. Mosa med gaffel.

6

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vitlök, persilja och ost. Blanda. Smaka av med salt. Fördela på potatisarna.

7

Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter tills de får färg.

8

Sås: Vispa mjöl och grädde i en kastrull. Tillsätt ca 2 dl silad stelsky. Småkoka under omrörning i 5 minuter. Späd ev med mer sky. Smaka av.

9

Servera köttet med sås, potatis och äppelchutney.