Du behöver

  • 50 g pistaschnötter skalade, osaltade
  • 100 g fikon torkade
  • 200 g mandelmassa
  • 2 msk konjak

Garnering

200 g mörk choklad
florsocker

Gör så här

1

Mixa pistaschnötterna i en matberedare med kniven monterad, tills de blir finhackade. Lägg dem åt sidan.

2

Skär bort det yttersta på skaftet på fikonen. Mixa fikon, mandelmassa och konjak i matberedaren. Ta upp smeten och blanda den med pistaschnötterna i en bunke.

3

Ställ smeten i kylen i 15 minuter. Forma 20 små koner av smeten.

4

Hacka chokladen grovt och smält två tredjedelar av den över vattenbad. Ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt resten av chokladen och rör (på så vis får chokladen lagom temperatur). Doppa godiset i den smälta chokladen (doppa sidorna men inte botten).

5

Ställ godiset på ett bakplåtspapper så att det får rinna av och stelna.

6

Sikta över florsocker. Förvara i låda i rumstemperatur.


Kommentar:
Tips: Konjaken kan ersättas med till exempel amaretto.