Du behöver

  • 2 kg kycklingdelar (stycka en hel kyckling eller blanda olika delar, bröstfilé i halvor, vingar, lår eller ben)
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 3 krm tabasco
  • 1 l vetemjöl
  • 4 msk salt
  • 2 msk svartpeppar malen
  • olja till fritering
  • Kryddolja
  • 1 tsk kajennpeppar
  • 3 msk farinsocker
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2.5 dl rapsolja

Tillbehör

saltgurka
bondbröd

Gör så här

1

Skölj kycklingbitarna i kallt vatten och torka dem med hushållspapper. Lägg dem i en form eller skål. Häll över mjölk blandad med tabasco och låt stå i kylen i 20 minuter.

2

Blanda mjöl, salt och peppar i en plastpåse. Lägg i några kycklingbitar åt gången och skaka påsen så att bitarna täcks av blandningen. Doppa varje kycklingbit i mjölken i skålen igen och i mjölet igen, som en dubbelpanering.

3

Häll så mycket frityrolja i två stekpannor eller kastruller att det blir 4 centimeter djupt. Hetta upp dem försiktigt.

4

Lägg kycklingbitarna i oljan när oljan är het, 170–180 grader (en bit vitt bröd ska bli gyllenbrun på 1 minut). Låt bit-arna långsamt bli bruna. Vänd då och då. Fortsätt fritera i cirka 15–20 minuter eller tills ytan är hård och frasig. Större bitar kräver längre tid.

5

Kryddolja Blanda ihop kajennpeppar, farinsocker, chilipulver, vitlökspulver och paprikapulver i en skål. Vispa ihop kryddorna med rapsolja.

6

Ta upp kycklingbitarna och låt dem rinna av på hushållspapper.

7

Pensla de heta nyfriterade kycklingdelarna med kryddig olja. Lägg dem på ett varmt serveringsfat och servera genast med pickles och en bit bröd.

 

8

Tips Det kan verka som mycket salt och peppar i mjölblandningen, men mängden stämmer. Det är ju också mycket mjöl och kycklingen vänds bara däri.


Kommentar:
– Den här kycklingen passar både till festliga tillfällen och till söndagsmiddag med familjen, säger Göran Karlsson från Essvik. Han brukar laga rätten till födelsedagar och till nyårsafton.