Du behöver

  • 600 g rotselleri
  • 2 st palsternackor stora
  • 4 st potatisar medelstora
  • 1 st salladslök knippa
  • rapsolja till stekning
  • 1 msk timjanblad plockade
  • salt och peppar
  • 3 dl matlagningsgrädde + ev ca 1 dl mjölk
  • 4 dl gratängost riven
  • 4 st timjankvistar

Gör så här

1

Skala och skär rotselleri, palsternacka och potatis i tunna skivor, dela stora skivor. Ansa och skär salladslöken i bitar.

2

Fräs rotsakerna i oljan i en stor stekpanna i 3–4 omgångar, cirka 5 minuter, vänd skiv-orna då och då.

3

Sätt ugnen på 225 grader.

4

Lägg tillbaka grönsaker i pannan. Blanda i salladslök och timjan. Krydda med salt och peppar. Häll i grädden och sjud cirka 10 minuter eller tills grönsakerna är nätt och jämt mjuka. Tillsätt mjölk om det behövs.

5

Varva grönsakerna med ost-en i en gratängform. Gratinera i mitten av ugnen cirka 10 minuter, passa noga så att gratängen inte blir bränd. Peppra och toppa med timjankvistar.