Du behöver

  • 1 st salt
  • 1 st svartpeppar
  • 4 st salladslök finhackade
  • 1 st vitlöksklyftor pressad
  • 4 msk vatten kallt
  • 1 st citron det finstrimlade skalet
  • 1 msk olja till stekning

Klyftpotatis:

8-10 st potatis vältvättade.
0,5 st salvia kruka, bladen.
5 st vitlöksklyftor
1 st citron saften
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Till fetakräm:

3 dl yoghurt
100 g fetaost
1 msk flytande honung
1 tsk olivolja
500 g lammfärs

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda färs, salt och peppar i en bunke. Blanda i salladslöken, vitlöken, vattnet och hälften av citronskalet. Forma färsen till bullar med vattensköljda händer och lägg dem på ett vattensköljt fat. Bryn bullarna runtom i oljan i medelhet stekpanna, cirka 3 minuter, gärna i två omgångar. 

2

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda färs, salt och peppar i en bunke. Blanda i salladslöken, vitlöken, vattnet och hälften av citronskalet. Forma färsen till bullar med vattensköljda händer och lägg dem på ett vattensköljt fat. Bryn bullarna runtom i oljan i medelhet stekpanna, cirka 3 minuter, gärna i två omgångar. 

3

Klyfta potatisen. Blanda klyftorna med salvia, hela vitlöksklyftor, citronsaft och olivolja i en papprad långpanna. Salta. Ugnsbaka i mitten av ugnen i 25 minuter, eller tills de är klara. Låt lammbullarna steka med de sista 5 minuterna, eller tills de är genomstekta. 

4

Mixa yoghurt, fetaost och honung. Häll krämen i en skål och ringla över  olivoljan.

5

Garnera lammfärsbullarna med resten av citronskalet, och servera med fetakrämen.


Kommentar:
Lammfärsens goda smak lyfts av vitlök, citron, feta och honung. Gör gärna en dubbel sats av bullarna när du är ändå igång, perfekt att frysa.