Du behöver

  • 10 st Strömminingsfiléer
  • 1 tsk salt
  • 1 msk polenta eller majsmjöl
  • 2 msk vetemjöl
  • matolja ca 7 dl
  • flingsalt

Apelsinsallad:

3 st apelsiner stora
0.25 st rödlök i ringar
2 msk svarta oliver grovhackade
korianderblad
1 msk olivolja

Gör så här

1
Börja med salladen. Skala och skiva apelsinerna. Lägg ut skivorna på ett platt fat. Strö över rödlök, oliver och koriander. Droppa över oljan.

2
Skölj och torka av strömmingen. Klipp bort ryggfenan. Strö salt på filéerna och vänd dem i en mjölblandningen. Hetta upp olja i en liten panna, lägg i en eller två strömmingar i taget och fritera dem 1/2–1 minut. Ta upp och låt rinna av på kökspapper. Bred papper över så att de hålls varma. Smula på flingsalt och servera med apelsinsalladen.


Kommentar:
Istället för Medelhavets sardiner friterar Samantha strömmingsflundror. Filéerna mjölas innan de läggs i het olja.