Du behöver

Potatispuré:

1 kg potatis gärna King Edward
2.5 dl mjölk
2 msk smör
1.5 dl parmesanost riven
salt och nymalen vitpeppar

Lax:

3 st vitlöksklyftor hackade
2 msk olivolja
1.5 dl vitt vin torrt
1 msk fiskfond på flaska
70 g smör (helst osaltat)
2 msk kapris
4 st salladslökar skivade
2 tsk rapsolja till stekning
500 g laxfilé i skivor
salt
citronklyftor till servering

Gör så här

1
Skala och koka potatisen mjuk, värm mjölken. Slå bort kokvattnet och ånga av väl. Mosa potatisen med en gaffel eller potatisstöt, vispa i smör och mjölk med en ballongvisp eller elvisp. Rör till sist i osten, smaka av med salt och peppar.

2
Fräs vitlöken på låg värme i 2–3 minuter i olivoljan utan att den tar färg. Höj värmen och häll i vinet och fiskfonden. Koka ihop under cirka 4 minuter, vispa i smöret, tillsätt kapris och salladslök, salta och peppra.

3
Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja, halstra laxskivorna

4
1 minut på varje sida, salta. Servera med parmesanmoset, skyn och citronklyftor. Garnera gärna med dill.