Du behöver

  • 600 g laxfilé
  • salt och nymald svartpeppar
  • 2 msk örter t ex persilja eller dill
  • 0.5 st citron det yttersta finrivna skalet och saften
  • 2 msk olivolja
  • 1 st röd paprika
  • 1 dl svarta oliver
  • 500 g basmatiris
  • 2.5 msk olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta finhackad
  • 1 st chilifrukt finhackad, spansk röd
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 tsk salt
  • 2 msk koriander finhackad, färsk

Gör så här

1
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg fisken i en form med skinnsidan nedåt. Krydda med salt och peppar. Ringla över saften av citronen och 1 matsked olivolja och strö över de finhackade örterna. Tillaga den i cirka 15 minuter, eller aningen längre om det är en tjock bit.

2
Strimla paprikan och stek den i en panna med 1 matsked olivolja i 5 minuter tills den mjuknat, tillsätt oliver. Häll riset i en kastrull och tillsätt olivolja, finhackad vitlök, chili och spiskummin.

3
Bryn riset i 2–3 minuter under omrörning. Tillsätt saltat vatten så att det täcker och koka i cirka 10 minuter tills riset är genomkokt. Fluffa upp riset med en gaffel och tillsätt finhackad färsk koriander. Servera laxen med paprikan, oliverna och riset.