Du behöver

  • 3 dl strösocker eller rörsocker
  • 3 dl vatten
  • 2 st kanelstänger
  • 2 tsk kardemumma krossad eller 9-10 kardemummakapslar
  • 1 st vaniljstång delad på längden
  • 30 g färsk ingefära 3
  • 1 st apelsin saft och det yttersta fina skalet
  • 1 st citron det yttersta finrivna skalet
  • 1 l vitt vin

Servera med

granatäpple
kumquats

Gör så här

1
Blanda socker och vatten i en kastrull. Skala och skär ingefäran i bitar. Lägg i med kryddorna och koka upp. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg kärnor och stång i koket. Tillsätt det finrivna skalet från citronen och apelsinen samt saften från apelsinen. Låt sjuda i cirka 15 minuter. Ställ åt sidan och låt dra cirka 2 timmar. Ska glöggen inte serveras direkt, låt kryddorna ligga kvar i någon dag och dra men ta upp citron- och apelsinskalen. Förvara svalt.

2
Sila bort kryddorna före servering. Värm upp essensen tillsammans med vinet, koka inte. Smaka av, tillsätt mer vin om det är för sött, rör ner socker om det behöver sötas.

3
Servera med granatäpple och skivade kumquats.