Du behöver

  • 4 msk olivolja
  • 2 st vitlöksklyftor hela
  • 3.5 st rosmarin kvistar
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 4 st kycklingfil

Risotto:

2 st schalottenlökar hackade
0.5 dl olivolja
3 dl carnaroliris (eller arborioris)
1.5 dl vitt vin
9.5 dl hönsbuljong varm
1 st sparris lÀttkokt och skuren i bitar
1.5 dl parmesanost riven
salt och nymalen svartpeppar

Gör sÄ hÀr

1
Kyckling: Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. LÀgg i vitlök och rosmarin sÄ att olivoljan fÄr smak.

2
Salta och peppra kycklingfilĂ©erna, lĂ€gg dem i pannan och stek dem runt om pĂ„ dryg medelvĂ€rme i cirka 10–12 minuter. LĂ„t vila.

3
Risotto: FrÀs löken i olivoljan i en kastrull utan att den tar fÀrg i cirka 3 minuter pÄ medelvÀrme.

4
Höj vÀrmen och lÀgg i riset, rör om i 1 1/2 minut. HÀll pÄ vinet och lÄt det koka in nÀstan helt. SÀnk vÀrmen nÄgot och hÀll pÄ den varma buljongen, cirka 1 deciliter i taget, rör hela tiden.

5
NĂ€r all buljongen Ă€r tillsatt ska risotton vara krĂ€mig och lös, men riskornen ska ha ett tydligt tuggmotstĂ„nd. Kokningen tar 17–18 minuter.

6
TillsĂ€tt sparrisen de sista 2–3 minuterna. Blanda i den rivna parmesanen. Smaka av med lite salt och nymalen svartpeppar. SpĂ€d med lite buljong eller vatten om risotton blir för tjock.

7
Skiva upp kycklingen och servera till risotton, bjud extra parmesan och lite olivolja att ringla över vid sidan om.


Kommentar:
Till servering: riven parmesan och olivolja