Du behöver

  • 1 st purjolök späd
  • 1 st vitlöksklyfta stor
  • 350 g potatis mjölig
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl vatten
  • 1.5 msk kycklingfond koncentrerad
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och nymalen vitpeppar

Frasstekta chilikrutonger

1 st bröd till exempel 1
0.5 st pepparfrukt spansk
smör och olivolja

Citronolja

0.5 dl olivolja
citron finrivet skal av 1

Till garnering

gräslök finskuren

Gör så här

1
Ansa och skölj purjon. Skiva den tunt. Skala och halvera vitlöksklyftan. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Fräs lök, vitlök och potatis i oljan i en kastrull i 1–2 minuter utan att den får färg.

2
Häll på vatten, fond och grädde. Låt koka upp och sjud tills potatisen är helt mjuk, i 5–10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Mixa slät och låt svalna.

3
Dela inkråmet från brödet i grova smulor. Halvera och kärna ur chilin. Finhacka den. Stek brödet i smör och olja tills det är riktigt frasigt. Tillsätt chilin. Lägg över i en skål. Rör ihop olivolja och citronskal i en skål. Hit går det bra att förbereda.

4
Fördela soppan i glas. Strö över krutonger och gräslök precis vid servering. Droppa i lite olja.


Kommentar:
Räcker till 3 portioner eller 10 små glas till buffén.
Alla recept är beräknade för 10–12 personer om man lagar hela buffén. Väljer man enstaka recept räcker de till cirka 4 personer.
Byt ut kycklingfonden till ett vegetariskt alternativ om ett grönt alternativ önskas.