Du behöver
- 50 g jäst
 - 5 dl filmjölk eller standardmjölk
 - 1.5 msk brödkrydda eller motsvarande mängd malen anis, fänkål och kummin
 - 4 dl grovt rågmjöl
 - 8 dl vetemjöl special
 - 1 dl mörk sirap eller brödsirap
 - 2 tsk salt
 - 50 g smör rumsvarmt
 - 1 st ägg till pensling
 - smör ost och prickig korv till servering
 
Gör så här
1
                Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den tillsammans med filmjölken. Låt filmjölken vara kylskåpskall om du har gott om tid att låta bröden jäsa, eller ljumma den lite om du är otålig.
            
2
                Tillsätt kryddor, mjölsorterna, sirap, salt och det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda i 5–10 minuter för hand eller i hushållsassistent. Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
            
3
                Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma varje bit till en limpa och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta i minst 30 minuter.
            
4
                Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader om bröden börjar få för mycket färg. Låt svalna.
            
5
                Skär limpan i skivor. Bred med smör och lägg på en skiva ost och ett par skivor prickig korv.
            

                            
                            
                            









                            
                            
                            
        
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            











                            
                            
                            







                            
                            
                            








Lägg till tid för jäsning och gräddning