Du behöver

  • 4 st gula lökar
  • 100 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 20 st kryddpepparkorn
  • 1 msk timjan hackad färsk
  • 3 dl öl gärna ljus lager
  • 1 l buljong från långkoket
  • 5.5 st lagerblad
  • 10 st svartpepparkorn
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • 3 st bakpotatis fast potatis
  • 700 g högrev långkokt (se recept nedan)

Gör så här

1
Skiva löken och bryn den i 50 gram smör tills den har fått fin färg. Pudra på vetemjölet, tillsätt tomatpurén och fräs ordentligt. Krossa 10 av kryddpepparkornen. Tillsätt all kryddpeppar och timjan. Häll på ölet och koka ur. Häll allt i en gryta, slå på buljongen. Tillsätt lagerblad, svartpeppar och vinäger, som hjälper till att balansera beskan från ölen. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt.

2
Skiva potatisen i 1 centimeter tjocka skivor och bryn den i resten av smöret tills den får lite färg. Skiva högreven i 1 ?–2 centimeter tjocka skivor. Varva potatis och kött i en ugnssäker gryta. Häll över buljongen. Tillaga i ugn i 200 grader i cirka 20 minuter. Servera gärna med saltgurka och inlagda rödbetor.


Kommentar:
Receptet kommer från kokboken “Tareq Taylors klassiker”.