Du behöver

  • 200 g babysparris
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 8 st sardinfiléer eller liknande
  • minibläckfiskar ett par nävar
  • 2 st bläckfiskkroppar rensade
  • 1 kg hjärtmusslor
  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 st röd chilifrukt
  • 2 st vitlöksklyftor
  • persiljestjälkar några stycken

Gör så här

1
Lägg sparrisen i kokande vatten med salt och socker. Låt den sjuda mjuk på låg värme, cirka 2 minuter.

2
Sardiner får vi sällan färska här. Benfria från burk får duga.

3
Sjud bläckfisk och musslor i tur och ordning i samma spad:

4
Finhacka en (schalotten)lök, mjukfräs den 5 minuter i olja. Slå på vatten, vin och olja, koka upp med en snittad, urkärnad chili, vitlök och persilja. Koka småbläckfiskarna och bläckfiskkropparna möra under lock på knapp medelvärme, 15–20 minuter. Prova mörheten med sticka. Ta upp bläckfisken med hålslev. Skiva till ringar. Använd bara musslor som är helt stängda. Koka dem i spadet under lock tills de öppnat sig, det tar bara ett par minuter. Ta upp med hålslev, låt rinna av, lägg upp.

5
Tips! Enklare: Välj konserverade bläckfiskringar/-bitar.