Du behöver

  • 3 dl lättmjölk ljummen
  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 0.5 dl olja eller smält smör
  • 2.5 dl havregryn
  • 0.5 dl vetekross
  • 2 msk linfrö
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl

Gör så här

1
Häll mjölken i matberedarbunken, lägg i jästen och kör tills den löst sig. Blanda i olja eller smör, havregryn, kross, linfrö, socker och salt. Arbeta i vetemjöl tills degen precis släpper kanten.

2
Knåda ihop för hand, lägg i en bunke och jäs övertäckt till dubbel storlek, 30–40 minuter. Stjälp upp degen och arbeta ihop den. Kavla ut till en 1 centimeter tjock platta, cirka 45 x 35 centimeter. Ta ut kakor, 10 centimeter i diameter, med järn eller ett glas. Nagga och lägg på papprad plåt. Jäs övertäckta till dubbel storlek, 30–40 minuter. Grädda mitt i ugnen i 250 grader 6–8 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.


Kommentar:
Läsarrecept av: Lilja Aitman Larsson.