Du behöver

  • 800 g skinn och benfri laxfilé
  • 1/2 dl olivolja
  • Sallad Niçoise:
  • 2 tomater
  • 1/2 gurka
  • 1/3 gul paprika
  • 4 salladslökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 dl svarta oliver
  • 2 msk kapris
  • ca 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk finskuren basilika
  • 2 msk färska dragonblad
  • flingsalt och svartpeppar

Gör så här

1
Skär laxen i tunna skivor och lägg på serveringsfat. Ställ i frysen i 24 timmar.

2
Halvera och gröp ur tomaterna. Skala och halvera gurkan, gröp ur inkråmet. Skär tomat, gurka och paprika i små tärningar. Skiva löken tunt. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och halvera oliverna. Blanda ihop alla ingredienserna med kaprisen. Hit går det bra att förbereda.

3
Ta fram laxfatet och låt tina i kylskåp i cirka 8 timmar.

4
Fördela salladen på laxen strax före servering. Ringla över olja och vinäger. Strö över basilika- och dragonblad.

5
Salta och dra några rejäla tag med svartpepparkvarnen över.


Kommentar:
Tid: 20 minuter + frys- och tintid.
Alla recept är beräknade för 10–12 personer om man lagar hela buffén. Väljer man enstaka recept räcker de till cirka 4 personer.