Du behöver
- 500 g grön sparris
- 2 små gula lökar eller scharlottenlökar
- 2 msk smör, eventuellt matolja
- 1 dl vitt vin
- 5 dl grönsaksbuljong
- 3 dl vispgrädde, eventuellt laktosfri grädde
- 2 äggulor
- salt och peppar
Gör så här
1
1. Bryt av den träiga roten på sparrisen och skär resten i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2–3 minuter. Häll bort vattnet.
2
3
2. Skala och hacka löken. Smält smöret i en kastrull och stek löken mjuk. Lägg i sparrisen (lägg undan några toppar till garnering). Häll över vinet och buljongen, koka upp. Låt soppan koka i 10 minuter.
4
5
3. Kör soppan slät med en stavmixer. Vill du få en riktigt slät och fin soppa får du sila av den. Använd en stormaskig sil och ett litermått. Sila av soppan och häll tillbaka den i kastrullen.
6
7
4. Blanda grädden med äggulorna och vispa om ordentligt. Häll i soppan och värm försiktigt. Den får inte koka!
8
9
5. Smaka av med salt och peppar. Vispa gärna soppan skummig. Servera med sparrisknoppar.
431 KCAL PER PORTION (4 portioner)
E% 8 procent protein, 84 procent fett, 8 procent kolhydrater