Du behöver

  • 1 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 rosmarinkvistar
  • 5 torkade piri-piri eller
  • en halv färsk chilifrukt
  • 5 potatisar
  • 2 morötter
  • 0,5 liten kålrot
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 5 champinjoner
  • 1,3 liter vatten
  • 2 dl förkokta borlottibönor
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • örtkryddor (basilika,
  • oregano,timjan,lagerblad)
  • 2 msk vetemjöl
  • + 2 dl vatten (Glutenfritt: red med lite maizena utblandat i vatten)
  • 1 dl matlagningsgrädde (kan uteslutas)
  • 7 delade cocktailtomater
  • 2–3 skivor italienskt lantbröd
  • skurna i tärningar
  • 1 msk olivolja

Gör så här

1
1. Sätt ugnen på 200 grader. Värm 1 dl olja i en kastrull med vitlöksklyftorna skurna på längden (tre skivor per klyfta), rosmarinkvistarna och piri-pirin (eller en halv chilifrukt skuren i fyra bitar). Låt stå på svag värme i minst 20 minuter.

2

3
2. Skär under tiden potatis, morot, kålrot, rödlök paprika, zucchini och champinjoner i 1–2 cm stora bitar. Lägg allt i en ugnsfast form.

4

5
3. Lyft bort vitlök och piri-piri ur oljan med en gaffel och häll sedan oljan över grönsakerna och rotfrukterna. Rosta i ugnen i ungefär en halvtimme. Rör om då och då.

6

7
4. Häll över de rostade grönsakerna i en tjockbottnad kastrull och fyll på med ca 1,3 liter vatten så att det täcker grönsakerna och några centimeter till. Lägg i buljongtärningarna och örtkryddorna och koka upp.

8

9
5. När grönsakerna känns lagom mjuka, tillsätt 2 dl förkokta borlottibönor och därefter en redning av 2 msk vetemjöl och 2 dl vatten som vispats ihop kraftigt. Koka upp under omrörning tills soppan tjocknat.

10

11
6. Avsluta med 1 dl matlagningsgrädde (kan uteslutas). Låt soppan stå kvar på svag värme och stek samtidigt, helt lätt, brödtärningarna i lite olivolja i en stekpanna. Lägg 4–5 brödtärningar i botten av varje soppskål och fyll på med soppan.


Kommentar:
493 KCAL PER PORTION
E% 7 procent protein, 61 procent fett, 32 procent kolhydrater