Du behöver

  • 5 dl gul lök
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 5 dl potatis eller morot, hackad
  • 1 dl stjälkselleri hackad
  • 3.5 msk olivolja
  • 7.5 dl vatten
  • 2 tärning grönsaksbuljong
  • 2.5 dl tomater hackade
  • 2 dl grön paprika hackad
  • 3.5 dl kikärter kokta
  • 1 msk tamari eller sojasås

Kryddor:

2 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk basilika
1 tsk salt
0.25 tsk kanel
0.25 tsk kajennpeppar
1 st lagerblad

Gör så här

Fräs lök, vitlök, sötpotatis (eller morötter) och selleri i olivolja i en stor kastrull cirka 5 minuter. Tillsätt vatten, grönsaksbuljongtärningar och kryddor. Koka soppan i 15 minuter. Tillsätt tomater, paprika, kikärter och tamari. Låt soppan koka ytterligare 10 minuter. Servera med färskt grekiskt lantbröd, eventuellt med smör och ost och ett gott vin.


Kommentar:
Den här rätten vann ett av fem förstapris i Icakurirens stora läsartävling om bästa gröna maträtt. Resultatet av tävlingen presenterades i Icakuriren nummer 21/97. Receptets upphovsman Bengt Pålsson är från Solna.