Du behöver

  • 1 kg lutfisk eller 400 g fryst ishavssej eller rökt böckling
  • 4 skivor bacon
  • 1 burk (400 g) ärter
  • 2 msk matlagningsgrädde
  • färsk eller torkad timjan
  • salt och svartpeppar
  • Serveras med:
  • (mandel)potatis

Gör så här

1
1. Lutfisken behöver vattnas ur i rikligt med kallt vatten över natten eller från morgonen. Tillagas enligt anvisning på förpackningen. Eller halvtina sejblocket och skär det i bitar på snedden. Sjud skivorna i litet saltat vatten tills de är fasta rakt igenom, 6-8 minuter. Eller rensa böcklingen från skinn och ryggben. Ljumma fisken en minut i mikron.

2
2. Mikra baconskivorna knapriga mellan mikrotåligt kökspapper cirka 3 minuter vid 750 W. Smula eller hacka baconet.

3
3. Koka upp ärterna med 1/2 dl av spadet i en kastrull. Mosa med potatisstöt till en grov puré. Smaka av med grädde, timjan, salt och peppar.

4
Klicka mos på tallrikarna, lägg fisk ovanpå och strö med bacon. Potatis till.