Du behöver

  • 2 st schalottenlökar skalade
  • 2 dl vin torrt vitt
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 150 g smör rumstempererat
  • salt och vitpeppar

Gör så här

1
Hacka löken fint. Lägg den i en kastrull och slå på vinet. Koka ner till cirka 3/4 dl vin återstår. Häll i grädden och koka till det antar en krämig konsistens. Håll såsen varm utan att den kokar. Vispa i valnötsstora bitar av smöret, lite i taget. Håll såsen hela tiden under kokpunkten.

2
Salta och peppra. Sila bort löken. Gratulera dig själv! Du har nu några deciliter len, syrlig och fyllig Buerre.


Kommentar:
Måns såsknep:
Beurre Blanc eller smörsås som den brukar heta på svenska, är en av det franska kökets mest klassiska såser. För att göra det lite enklare och för att få en sås som inte skär sig så lätt så har jag lagt till en skvätt grädde som inte ingår i det ursprungliga receptet. Ett knep jag lärt mig av den gamle mästerkocken Ulf Kappen, Erik Lallerstedts köksmästare under många år.