Du behöver

  • lax ca 1,4 kilo
  • färskpotatisar ca 1 kg små
  • dill rikligt med för garnering och potatiskokning
  • 2 st citron

Kall kryddig sås:

2 dl matlagningsyoghurt
1.5 msk pepparrot nyriven
gräslök ca 2 msk finhackad

Sallad:

romansallad frisée- och
rädisor skivade
tomatklyftor
knipplök tunt skivad

Gör så här

1
1. Snitta upp laxskinnet på längden och lossa det varsamt från laxen så att den inte blir söndrad.

2
2. Skrapa skalen från potatisen och koka den mjuk rätt sakta med dill.

3
3. Skär en eller några citroner i klyftor och lägg dem längs laxen på uppläggningsfatet.

4
4. Blanda matlagningsyoghurten med riven pepparrot (finns också att köpa på tub) och hackad gräslök.

5
5. Skölj de båda salladssorterna noggrant fria från sand och skär eller riv salladen i mindre bitar. Blanda salladen med rädisor, tomatklyftor och tunnskivad knipplök i en salladsskål.

6
6. Lossa laxköttet försiktigt till fina portionsbitar, lägg upp på tallrikar och garnera med dill.

7
7. Sätt fram den kalla kryddiga såsen, den blandade salladen och – självklart – den nykokta färskpotatisen!