Du behöver

  • ca 1,2 kg tjockskuret revbensspjäll
  • 1/2 tsk salt + 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 msk smör + 1 msk (oliv)olja
  • 2 msk (mörk) sirap
  • 3 schalottenlökar
  • 1 dl rotselleri i tärningar
  • 12 soltorkade tomater (ca 50 g)
  • 1 dl hackade gröna (sallads)oliver
  • 2 1/2 dl vitt vin eller äppeljuice
  • 1 tärning köttbuljong
  • ca 7 dl vatten
  • Servera gärna med smörsvängd brysselkål och saltrostad sparrispotatis.

Gör så här

1
Skölj spjället och torka väl med kökspapper. Skär spjället i bitar mitt emellan varje revben. Strö på en blandning av salt och peppar. Hetta upp smör, olja och sirap i en gryta eller tjockbottnad kastrull. Rör tills fettet är hett och börjar lukta karamell. Lägg i köttbitarna och bryn dem vid medelvärme cirka 5 minuter på varje sida.

2
Skala och dela lökarna. Lägg dem i grytan tillsammans med selleri, torkade tomater och oliver när köttet vänds. Häll över vin eller äppeljuice när köttet brynts. Skaka om. Lägg på lock och bräsera köttet 45-60 minuter på svag värme tills köttet nästan lossnar från benen. Lägg köttet i ett serveringsfat.

3
Mixa skyn med de övriga ingredienserna i grytan till en tjock puré. Eller passera allt genom sil. Smula ner buljongtärning och späd med vatten. Koka upp. Smaka av. Häll såsen över köttet. Garnera med oliver och repad rosmarin.

4
Smörsvängd brysselkål:

5
Ansa 500 g färska brysselkålshuvuden. Lägg dem i kokande, saltat vatten och koka cirka 8 minuter. Häll av kokvattnet och spola med kallvatten för att avstanna kokningen. Skaka av vattnet. Häll tillbaka kålhuvudena i kastrullen och tillsätt 1 matsked smör samt 1 kryddmått salt och 2 matskedar hackad persilja. Skaka kastrullen tills smöret smält och fördelat sig på kålen.

6
Saltrostad sparrispotatis:

7
Strö ett tunt lager grovt eller fint salt i en liten ugnspanna. Lägg 1 kg tvättade och avtorkade sparrispotatisar (eller delikatesspotatisar, eller små vanliga potatisar) på saltet. Pricka potatisarna med en gaffel. Rosta på nedre falsen i ugnen i 225 grader cirka 40 minuter. Med det här tillagningssättet får potatisen en fin, torr yta och blir läckert mjölig inuti.