Du behöver
- 4.5 st äpplen syrliga
- 0.5 dl socker
- 1 tsk kanel malen
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 0.5 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 0.5 dl mandelspån eller hackade sötmandlar
- 1.5 msk flytande honung
Att servera till:
vaniljsås eller glass
Gör så här
1
                Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda socker och kanel i en rymlig plastpåse. Lägg i äppelklyftorna och skaka om så att alltsammans blandas väl.
            
2
                Hacka samman smör, vetemjöl, havregryn, socker, vaniljsocker och salt till en smulig massa. Det går snabbt och lätt i matberedare.
            
3
                Lägg äppelklyftorna i en stor ugnssäker form eller använd portionsformar. Fördela smuldegen ovanpå och strö på rikligt med mandel. Ringla över lite flytande honung. Grädda mitt i ugnen, 225 grader, cirka 20 minuter.
            
4
                Låt äppelpajen svalna lite innan den serveras med färdigköpt eller hemlagad vaniljsås. Mjukrörd vaniljglass är också gott till.
            
5
                Pajen kan lagas helt klar i förväg och värmas lite innan serveringen.
            

 
                             
                             
                            









 
                             
                             
                             
         
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            











 
                             
                             
                            







 
                             
                             
                            







Tips! Den som vill göra pajen glutenfri kan byta ut vetemjölet mot samma mängd fin glutenfri mjölblandning med mjölk, och använda ren havre.