Du behöver

  • 5.5 st potatis
  • 2 st purjolök
  • 1 st gul lök
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Topping:

1 st ask smörgåskrasse
16 st kräftstjärtar

Gör så här

1
Skala och tärna potatisen smått. Skölj och strimla purjolöken fint. Skala och finhacka lökarna.

2
Smält matfettet i en kastrull och fräs lök och purjolök mjuka. Koka potatisbitarna mjuka i buljongen.

3
Sila från buljongen men ta vara på den. Mixa potatis, lök och purjolök. Späd med buljongen, soppan ska vara ganska trögflytande. Koka upp den tillsammans med crème fraiche. Smaka av.

4
Servera soppan, varm eller kall, med klippt krasse och kräftstjärtar.


Kommentar:
Mer vardagligt, men minst lika gott, är att servera soppan varm med knaperstekt smulad bacon och brödkrutonger.
För fler läckra soppor från Hemma bäst, klicka på länkarna!